e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Pět tipů, aby se vám Vánoce neprodražily

18.12.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Pět tipů, aby se vám Vánoce neprodražily

Vánoční nákupy jsou v plném proudu.

Obchodníci nabízejí rozmanité akce a slevy, finanční i jiné instituce lákají na výhodné služby možné pouze do konce roku. Na co si dát pozor, aby vaše peněženka nezaplakala ještě více, než je nezbytně nutné? Přečtěte si pět doporučení, která připravilo Spotřebitelské fórum, nezisková platforma zabývající se komunikací mezi občany, občanskými sdruženími, firmami a státem.

1. Pozor na nákupy přes e-shopy

Nakupování přes e-shopy se řadí k nejpopulárnějšímu způsobu pořizování nejen vánočních dárků. Ušetříte čas, a mnohdy i peníze. Kryštof Kruliš, zakladatel Spotřebitelského fóra, radí: „Pokud není e-shop prověřený, neplaťte nic předem. Spousta zákazníků také zapomíná, že má v takovém případě právo odstoupit od smlouvy (stornovat nákup) do 14 dnů ode dne převzetí zboží, a dostat tak peníze zpět bez uvedení důvodu.“ Tématu nákupů na internetu se u nás detailně věnuje také Škola spotřebitele GLE.

2. Úskalí spotřebitelských a nebankovních úvěrů a rychlopůjček

Pokrýt chybějící finance na jednorázové nákupy spotřebitelským úvěrem je v dnešní době stále oblíbenějším způsobem rodinných nákupů. Podle České obchodní inspekce ale až polovina smluv nesplňuje ze zákona povinné informace. Pokud se tedy rozhodnete pořídit si úvěr, je lepší otevřít si ho u prověřených a důvěryhodných poskytovatelů. „Nedejte na reklamy a rychlé půjčky bez závazků a prověřte si byť i malá písmenka na konci smlouvy. Abyste se nedostali do spáru lichvářů, věnujte smlouvě značnou pozornost a podívejte se také pořádně na webové stránky společnosti. Při výběru nebankovního úvěru platí staré známé ,dvakrát měř, jednou řež‘,“ uvádí Kruliš a upozorňuje, že problematiku úvěrů má kompletně zpracovanou Sdružení českých spotřebitelů.

3. Kreditní karty a riziko úroků

Kreditní karta může být skvělým sluhou. Pokud rádi využíváte kreditní kartu, mnohé společnosti nabízejí tzv. cashback, tedy možnost vrácení určitého podílu z provedeného nákupu. Tím se vaše nákupy stanou o něco levnějšími. „Nezapomeňte ovšem myslet na to, aby se ze skvělého sluhy nestal zlý pán, a dluhy splaťte včas,“ doplňuje Kruliš.

4. Na vánočních trzích buďte obezřetní

Trhy neodmyslitelně patří k Vánocům a sváteční atmosféře. Mnoho lidí zde dohání dárky na poslední chvíli či drobnosti pro radost kamarádům a vzdálenějším příbuzným. „Dejte si však pozor, na trhu často můžete nakoupit zboží pochybné kvality označené jako tradiční výrobek, přestože k české ručně dělané kvalitě má často daleko,“ upozorňuje Kryštof Kruliš. Buďte obezřetní hlavně u zboží bez cenovky (mohlo by se prodražit) a akcí 3 + 1 zdarma (cena nemusí být výhodnější než za jeden kus). Obchodníci se někdy snaží tvářit, že reklamace nepřijímají. „U vadného zboží zakoupeného u obchodníka platí v celé Evropské unii minimálně dvouletá odpovědnost za vady,“ připomíná Kruliš.

5. Předem si zjistěte podmínky vrácení a výměny zboží

Často se stane, že pod stromeček koupíme něco, co obdarované osobě tak úplně nesedí, ať už se jedná o velikost oblečení, vůni parfému nebo jakýkoli jiný dárek. „Vždy si proto dopředu zkontrolujte podmínky vrácení nebo výměny zboží v obchodě. Obchodník v kamenném obchodě není ze zákona povinen vám za zboží vrátit peníze, ale většina seriózních prodejců je ochotna zboží vyměnit za jiný výrobek stejné hodnoty,“ doplňuje Kryštof Kruliš.
O Spotřebitelském fóru, z. ú.
Spotřebitelské fórum je otevřená nezisková platforma pro komunikaci mezi občany, občanskými sdruženími, firmami a státem. Propojuje organizace a firmy působící na domácím trhu a hájí zájmy českých spotřebitelů zejména v oblastech, jako jsou maloobchod, sdílená ekonomika, e-commerce, realitní trh či finanční služby.
Cílem Spotřebitelského fóra je v dlouhodobém horizontu vytvářet a moderovat dialog spotřebitelských organizací s byznysem a veřejnou sférou, edukovat spotřebitele o kvalitě zboží a služeb, k posílení jejich kvalifikovaného rozhodování a k budování vzájemné důvěry mezi spotřebiteli, státem a podnikateli. Projekty a kampaně přispívající k informovanosti spotřebitelů fórum aktivně podporuje.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama