e-news.cz - kurzy
Reklama

Rok 2017 přinesl boj o zaměstnance. Nový rok nebude jiný

29.12.2017, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Rok 2017 přinesl boj o zaměstnance. Nový rok nebude jiný

Rok 2017 navázal na rok 2016 a přinesl další snižování nezaměstnanosti.

Její míru lze nyní označit za extrémně nízkou, v mnoha regionech České republiky klesla na takovou úroveň, že už v tomto ohledu firmám zcela vyschly zdroje. „Nábor pracovníků se stal vážným tématem většiny větších, ale často i menších společností. Náklady na získávání zaměstnanců výrazně vzrostly a rostou i nadále,“ říká Tomáš Surka, výkonný ředitel personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu.
Nedostatek pracovních sil také výrazně tlačil na navýšení mezd. V některých oborech se platy v letech 2016 a 2017 zvýšily až o desítky procent. Vážným problémem pro ekonomiku je skutečnost, že mnohé firmy musí kvůli nedostatku lidí odmítat nové zakázky. Některé firmy řeší nedostatek pracovníků navyšováním přesčasů, čímž ale zvyšují přepracovanost a hrozí riziko fluktuace zaměstnanců.
Trendem roku 2017 je také další navyšování počtu cizinců přicházejících do Česka za prací ze zemí Evropské unie. Jedná se zejména o lidi z Rumunska a Bulharska. Dá se říci, že česká ekonomika bez těchto pracovních sil nemůže v současné době fungovat.
Firmy už několik let požadují kroky vedoucí k usnadnění zaměstnávání cizinců z takzvaných třetích zemí, což se stále nedaří tak, jak si zaměstnavatelé představují. Firmy mají enormní zájem o pracovníky z Ukrajiny, u nichž nehrozí tak vysoká jazyková a kulturní bariéra. Společnosti navíc mají s těmito pracovníky dobré zkušenosti. Vítány jsou také pracovní síly z Vietnamu a dalších lokalit.
I v roce 2017 přetrvával problém s nezaměstnanými, kteří pobírají sociální dávky a nemají žádnou motivaci, aby si hledali práci. „Bohužel platí, že v české společnosti podle mého odhadu asi tři procenta lidí pracovat nechtějí, protože je pro ně výhodnější zneužívat sociální příspěvky,“ uvádí Tomáš Surka. Anebo si přivydělávají k dávkám prací načerno.
A co lze očekávat od roku 2018? Tuzemská ekonomika s velkou pravděpodobností dále poroste, tempo růstu se však patrně přibrzdí. Nezaměstnanost bude ještě klesat, ale jen o desetiny procenta. Ve firmách bude dále pokračovat tlak na růst mezd. Společnosti, které mají za cíl svůj významný rozvoj, budou muset nabírat nové lidi v zahraničí. V některých případech dokonce hrozí přesun části výroby do zahraničí.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama