e-news.cz - kurzy
Reklama

Babiš: Čerpání z evropských fondů není úplně ideální

13.01.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Babiš: Čerpání z evropských fondů není úplně ideální

Čerpání peněz z evropských fondů není úplně ideální.

Česko mělo ke konci loňského roku na účtech proplaceno pětašedesát miliard korun, tedy jedenáct procent z částky přidělené na programové období 2014 až 2020. Na tiskové konferenci to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Za letošní cíl vytyčil proplacení dalších osmdesáti miliard korun. Česko se podle něj musí důkladně připravit na další období po roce 2020.
„Ministři můžou mít na čerpání různé názory, ale podle mě není úplně ideální. Dobře si vedou například programy Zaměstnanost, Doprava, Technická pomoc nebo Program rozvoje venkova. Naopak nejhůře jsou na tom programy Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Výzkum, vývoj a vzdělání nebo Integrovaný regionální operační program,“ řekl premiér. Problémové programy podle něj zatím čerpají jen v malých jednotkách procent.
„Hodně mě taky zajímalo, kde je těch 14 miliard korun, které měly jít na internet. A kde se přihlásilo několik soukromých firem o 50 milionů. Ptal jsem se, proč stát v tomhle nemá jasnou strategii. Ale moc odpovědí jsem na to nedostal,“ doplnil Babiš.
V květnu začne Česko podle Babiše diskutovat s Evropskou komisí o tom, jak budou vypadat dotace po roce 2020. „Rádi bychom komisi řekli, jaké jsou naše potřeby. Ne, aby to bylo naopak. Když ještě Nečasova vláda projednávala v roce 2012 priority pro současné programové období, měli jsme tady vysokou nezaměstnanost. Teď je výrazně nižší a naše priority jsou jiné,“ dodal premiér.
Pro Česko bude důležitý konec letošního roku, kdy EK vyhodnotí země a jejich programy podle toho, jak plní své závazky vůči strategii Evropa 2020. V případě neplnění může Česko přijít o šest procent z přidělené částky na celé programové období, tedy 36,5 miliardy korun z celkových 612 miliard korun. Smluvně zajištěno mělo Česko na konci loňského listopadu 45 procent evropských peněz.
Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) bude konec letošního roku důležitý také kvůli takzvanému pravidlu N+3. „To znamená, že peníze vyčleněné pro Českou republiku v roce 2015 se musí certifikovat vůči Evropské komisi do konce roku 2018. A pro nás je velmi důležité, aby operační programy tyto limity naplňovaly. Čtyři z deseti už ho mají splněný. S ostatními musíme zintenzivnit komunikaci, aby ČR neměla s čerpáním žádné problémy,“ uvedla Dostálová.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama