Apogeo
Reklama

Export zpomalí růst kvůli silnější koruně i nedostatku pracovníků

19.01.2018, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Export zpomalí růst kvůli silnější koruně i nedostatku pracovníků

Tuzemský vývoz se v minulém roce přiblížil rekordní hodnotě čtyř celých dvou desetin bilionu korun.

Oproti předminulému roku rostl pětiprocentně. V tomto roce by však mělo tempo růstu zpomalit kvůli posilující koruně, nedostatku zaměstnanců a výrobních kapacit podniků. Táhnout by ho pak měly zejména zahraniční zakázky. Loňský rekordní růst by pravděpodobně neměl být v několika příštích letech překonán. Uvedli to na včerejší tiskové konferenci zástupci Asociace exportérů a Raiffeisenbank.
Podle Indexu Exportu tuzemský export v prvním kvartálu tohoto roku disponoval potenciálem růstu v průměru přes deset procent. Nicméně více než 210 tisíc neobsazených pracovních míst společně se sezonními faktory zapříčiní zpomalení tempa růstu vývozu na úroveň kolem pěti procent.
Podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka zůstane rekordní výkon exportu v minulém roce v dalších letech pravděpodobně nepřekonán. Daněk uvedl, že v roce 2018 nelze počítat s dalším významným růstem exportu, protože zcela určitě dojde k dalšímu posilování koruny. „Automobilový průmysl jako tradiční tahoun vývozu v tuto chvíli již ve třech skupinách ze šesti (podle členění ČSÚ) zaznamenává stagnaci, či dokonce propad proti roku 2016,“ doplnil.
Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská předpokládá, že další růst exportu potáhnou zahraniční zakázky, zejména sílící německá ekonomika. Nedostatek pracovníků na trhu práce a v řadě případů nedostatečná výrobní kapacita firem však budou letos bránit svižnějšímu růstu vývozu, a tudíž růstu celé ekonomiky. „Bohužel ne ve všech firmách se daří zvyšovat produktivitu práce ruku v ruce s růstem personálních nákladů. To vytváří tlak na růst cen výrobků a při očekávaném posilování koruny se bude zhoršovat konkurenceschopnost českých vývozců,“ sdělila Horská s tím, že buď se český vývoz přeorientuje na vyšší přidanou hodnotu, nebo zakázek ubude.
Průzkum z přelomu roku provedený mezi tuzemskými vývozci ukázal, že čeští exportéři hodnotí svou aktuální situaci výrazně lépe než dříve, dokonce lépe než v době intervencí České národní banky. Zhoršení naopak zaznamenalo očekávání vývozců, které se propadlo na roční minimum. Helena Horská přisuzuje zhoršení výhledu především nedostatku zaměstnanců na trhu práce a obavě exportérů z dalšího růstu personálních nákladů. „Čím dál více exportérů se ptá, jak dlouho bude ještě trvat současný ekonomický boom a kdy přijde obrat.“


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama