e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražské byty jako investice strčily do kapsy zlato i burzu

26.01.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pražské byty jako investice strčily do kapsy zlato i burzu

Kdo investoval na začátku roku 2012 milion korun do bydlení v Praze, vydělal za pět let šest set osmdesát tisíc

korun. Naopak zlato, tradiční blyštivá investiční jistota, ztratilo za stejné období dvanáct procent a v plusových číslech se pohybovalo jen sporadicky.
Solidně si naopak vedla pražská burza. Index PX50 totiž za pět let přidal 17 procent a po započtení dividend mohl investorům vydělat přes 50 procent. Jestliže porovnáme výnosnost indexu PX50, zlata a nabídkových cen bytů za posledních pět let, jako jednoznačně nejvýhodnější investice vycházejí pražské byty. I bez započtení případných výnosů z pronájmu se pražské byty zhodnotily za pět let o 68 procent.
„Můžeme jasně vidět, že investice do bytu v Praze je v porovnání s ostatními investičními instrumenty velmi stabilní. Oproti akciovým indexům či komoditám ji za posledních pět let nepostihl žádný závažný výkyv, který by mohl investory znervóznit. Tempo růstu cen bytů v Praze zřejmě nebude tak strmé jako za poslední dva roky, ale kvůli uměle zredukované nabídce bytů lze očekávat, že ceny porostou i v dalších letech,“ řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.
Zajímavého zhodnocení bylo možné dosáhnout i na pražské burze. Kdo by před pěti lety nakoupil všechny akcie indexu PX50, mohl se na konci roku 2017 a po započtení dividend pochlubit výnosem 53 procent. Přitom ještě na konci 2. čtvrtletí 2016 by byl v plusu pouze o 10 procent. Na rozdíl od bytů je zde již velmi patrná značná volatilita, která je u rizikovějších investičních nástrojů obvyklá. Nejhorší výsledek ze sledovaných nástrojů zaznamenalo zlato, které za posledních pět let odepsalo 12 procent.
„Investovaný milion korun se za pět let zhodnotil u pražského bytu o 680 tisíc korun. Navíc bez výkyvů, které by mohly investory v průběhu investice znervózňovat. Kdo investoval milion do zlata, přišel za pět let o 120 tisíc korun,“ doplnila Tomášková.

Zájem o investiční byty roste
Podíl nákupů bytů za účelem tržního pronájmu, uložení peněz či spekulace na růst ceny tvořil v předchozích letech u Central Group přibližně 20 procent. U cenově dostupných projektů v lokalitách zajímavých pro pronájem dosahoval tento podíl i 25 procent. Naopak u lokalit rodinného charakteru je jako investiční byt pořizován jen každý desátý. V roce 2017 celkový podíl investičních bytů vzrostl u největšího českého stavitele na 23 procent. Investoři preferují co nejmenší byty, zájem je hlavně o 1+kk a 2+kk, které ideálně poslouží jako startovací byty a také se nejlépe pronajímají.
Novostavby jsou pro investici výhodnější
Jestliže porovnáme byty v původní cihlové zástavbě a novostavby ve stejné lokalitě, rozdíly v kupní ceně se budou pohybovat okolo 15 procent. K ceně staršího bytu je ale navíc vždy nutno připočíst čtyři procenta daně z nabytí nemovitosti, kterou od října 2016 platí vždy kupující. Prvopřevod novostaveb je přitom od této daně osvobozen. Při počítání výnosnosti je třeba brát v potaz také energetickou náročnost, což se může u staršího méně úsporného investičního bytu projevit nižším zájmem ze strany nájemců. Nejdůležitějším faktorem při rozhodování o typu investičního bytu je kromě kupní ceny i dosažitelné tržní nájemné. To je u novostaveb výrazně vyšší, což navíc zaručuje i poptávku ze strany bonitních nájemníků, u kterých je mnohem menší pravděpodobnost, že budou dlužit na nájemném. Novostavby jsou tak z investičního hlediska výhodnější. Například u bytů vhodných na investici z aktuální nabídky Central Group se hrubý roční výnos pohybuje od 3,7 do 4,7 procenta.
Tisková zpráva společnosti Central Group


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama