e-news.cz - kurzy
Reklama

S nedostatkem IT odborníků se potýká téměř třetina firem

26.01.2018, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
S nedostatkem IT odborníků se potýká téměř třetina firem

Česká republika čelí nedostatku odborníků v oblasti informačních technologií.

Běžné činnosti, jako tvorbu textů nebo tabulek na počítači, dělá takřka sedm z deseti pracujících. Odbornější počítačové dovednosti, jako například programování, ale už ovládá jen malá část lidí. V tiskové zprávě to uvedl Český statistický úřad. Nejvíce počítačově gramotných osob pracuje v kvalifikovaných profesích.
Kopírování souborů či složek a další běžné činnosti na počítači v posledním roce provádělo 74 procent zaměstnaných, instalaci softwarů nebo aplikací 45 procent zaměstnaných, zatímco programování se věnovalo pouhých pět procent osob z této skupiny. „Ukazuje se, že základní práci s Wordem nebo Excelem dnes rozumí více než dvě třetiny pracujících. Běžné kancelářské programy Češi zvládají. Nicméně programování zůstává výsadou technicky zdatných jednotlivců,“ uvedl místopředseda ČSÚ Marek Rojíček.
Nejvyšší počet počítačově gramotných lidí pracuje v kvalifikovaných profesích, což platí jak pro používání základních znalostí, mezi které patří například přenos souborů mezi zařízeními, tak pro složitější dovednosti, jako jsou například práce s tabulkovým procesorem nebo programování. Co se týká manažerů, většina z nich v posledním roce přenášela soubory mezi různými zařízeními nebo používala tabulkový procesor. V programovacím jazyku psalo šest procent z nich. Tyto dovednosti ještě ve vyšší míře využívali specialisté z různých oborů. Naopak na druhém konci kvalifikační škály se nacházejí pomocní a nekvalifikovaní zaměstnanci.
Podle Lenky Wichetové z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ stále větší digitalizace ekonomiky vyžaduje rostoucí počet specialistů v oblasti IT. „Jen za posledních deset let se jejich podíl zdvojnásobil z 1,8 procenta zaměstnaných osob v roce 2006 na 3,6 procenta v roce 2016.“ Navzdory tomu je stále nedostatek IT odborníků. Problémy s obsazením míst pro IT odborníky mělo v posledním roce 29 procent firem, které zaměstnávají IT specialisty.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama