e-news.cz - kurzy
Reklama

Stát se má lidem plést do života co nejméně, tvrdí prezident Jedlička

08.01.2018, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Stát se má lidem plést do života co nejméně, tvrdí prezident Jedlička

Rozhovor s Vítem Jedličkou, prezidentem státu Liberland a zakladatelem spolku Reformy.cz
V roce 2015 objevil území nikoho. Na podkladě myšlenek o meritokracii založil stát Liberland. O co se přesně jedná a proč fandí kryptoměnám?
Chtěl jste být prezidentem již od dětství?
Odmala jsem cítil, že mi je Česko malé a že bych rád dělal něco na globální úrovni, co významně zvýší svobodu na téhle planetě. Prezidentování přišlo spíše tak mimoděk jako prostředek k dosažení cíle.
Jak jste se stal prezidentem v Liberlandu?
Úplně na začátku jsem byl zvolen prvními občany a myslím, že legitimitu té volbě dodalo skoro půl milionu lidí, co se poté přihlásili o občanství. Lidé se obvykle nestěhují do státu, kde jim není po chuti jeho politické vedení.
Jak jste na toto území přišli?
Pár let jsme na internetu hledali nejvhodnější území. Někdy v únoru 2015 jsme objevili území nikoho mezi Srbskem a Chorvatskem, které bylo pro naše záměry s ohledem na mezinárodní právo ideální. Bylo také perfektní rozměrem, sedm kilometrů čtverečních, a umístěním na Dunaji. Navíc kvůli územnímu sporu si ho ani jedna země nenárokovala posledních dvacet šest let. V nedávně době se pěkně rozepsali o naší legitimitě jak v Chicago, tak Michigan Journal of International Law.
Můžete přiblížit více lidem ideu Liberlandu?
Liberland má za cíl sloužit jako vzorový stát pro třetí tisíciletí. Tradiční národní stát se musí adaptovat na novou dobu, kdy například centrální banky kvůli kryptoměnám ztrácejí význam a výběr daní bude stále složitější. Liberland přichází s konceptem dobrovolného zdanění a místo klasické demokracie přináší meritokracii. O budoucnosti rozhodují primárně lidé, kteří platí dobrovolně daně.
Kolik lidí se již přihlásilo k Liberlandu?
Aktuálně máme na našich stránkách zaregistrovaných 483 tisíc lidí. Těší nás, že naše diaspora dosahuje rozměrů již malého evropského státu jako Malta nebo Island.
Zastáváte myšlenky libertariánů. Můžete nám je blíže představit?
Naše motto je „žít a nechat žít“. Stát se má jednoduše lidem co nejméně plést do života. Jsou to ty samé myšlenky, na kterých vznikaly Spojené státy, a kterým se valná většina států s několika výjimkami stále vzdaluje. V Evropě je jim stále relativně blízko ještě Lichtenštejnsko nebo Monako, ale stát se jejich občany je téměř nemožné. Že tyto principy fungují, dokládá také to, že to jsou v přepočtu na jednoho občana nejbohatší státy na planetě.
Jste také zastáncem kryptoměny bitcoinu. Jak vidíte budoucnost a možnosti této měny?
Samozřejmě bitcoin je od začátku hlavní rezervní měna Liberlandu, a vůbec toho nelitujeme. Když Liberland začínal, byla cena jednoho kusu 250 dolarů, a nyní se pohybuje na 16 tisících dolarů. V průběhu času jsme diverzifikovali na několik dalších kryptoměn jako Ethereum, Dash nebo IOTA a také jsme téměř úplně vyloučili z našeho hospodaření eura a dolary. Kryptoměny jako celek jsou globální finanční revoluce. Během svých přednášek po světě říkám, že to nebude trvat ani dvacet let, a zcela to nahradí tradiční banky. Nedávno jsem přišel na to, že to kromě mě prohlásil i Benjamin Netanjahu, současný izraelský premiér, tak na tom asi něco bude.
Zastáváte funkci předsedy spolku Reformy.cz. Jaké reformy je podle vás důležité učinit?
Reformy.cz je vzdělávací projekt, který jsem pět let před vznikem Liberlandu aktivně vedl. Seznamovali jsme lidi právě s tím, jak je prospěšná ekonomická svoboda. Vždycky jsme si přáli, aby Česká republika směřovala nižšími daněmi a menším množstvím regulací cestou Švýcarska. Bohužel se naši politici chodí inspirovat třeba pro EET zcela jinam. České republice by samozřejmě také prospělo dramatické zeštíhlení státního aparátu a zrušení drtivé většiny regulací a snížení daní. Bohužel pro to není v populaci vůle a lidé spíše než podle programů volí podle barvy billboardů.
Jste prezident. Jaké vlastnosti by měl mít podle vás prezident? Můžete prozradit, kdo z kandidátů na prezidenta ČR je vám nejblíže a proč?
Podle volební kalkulačky mi vyšel Jiří Hynek a na druhém místě Miroslav Topolánek. Ale upřímně, na demokracii v České republice jsem rezignoval. Proto jsem si také založil vlastní stát.
Jaký systém zřízení v Liberlandu preferujete?
Říkáme mu meritokracie nebo také dvojitá demokracie. Pozitivní rozhodnutí dělají lidé, kteří platí daně nebo jinak přispívají k chodu státu, podobně jako to dělají akcionáři v akciových firmách. Většina občanů může ale rozhodnutí akcionářů vetovat. Myslím, že to je rozumná rovnováha mezi dvěma zájmovými skupinami. U nás se přitom zas tak moc neliší, protože každý občan musí vlastnit také aspoň minimální balík akcií. Ale není to tak, že by to bylo jen pro bohaté. Akcie v Liberlandu je možné si také zasloužit.
Jaké jsou současné vztahy se sousedními státy Liberlandu?
Se Srbskem jsme měli vždy vztahy nadstandardní. V úplném počátku prohlásili, že jim vznik Liberlandu nevadí. S Chorvatskem vedeme celou řadu soudních sporů, neboť nám brání ve vstupu na území, které si sami nenárokují. Doufáme, že v lednu tyto snahy ponesou první ovoce. Čekáme totiž na rozhodnutí Ústavního soudu. Vztahy s našimi širšími sousedy, například Republikou srbskou, která existuje v rámci Bosny, jsou na velmi dobré úrovni. S jejich prezidentem jsem byl na přátelském setkání a absolvovali jsme také návštěvu jejich washingtonské kanceláře.
Mnoho politiků mluví o Liberlandu jako o marketingovém projektu. Jaký je váš názor na tyto výtky?
Myslím, že je skvělé, že zakládáme nový stát a současně můžeme propagovat obecné myšlenky svobody. Je to skvělá kombinace. Nejen, že o svobodě mluvíme, ale dáváme možnost lidem se aktivně zapojit do jejího budování. Navíc, jakýkoli zájem politiků o Liberland nás těší.
Jaké jsou vaše další plány do roku 2018?
Plánujeme otevřít dvě pobočky Liberlandu. Jednu v Africe a druhou v centrální Americe. Chystáme se v dubnu vydat svoji kryptoměnu. V samotném Liberlandu na Dunaji přibude malé konferenční centrum a spa. Bude to zase rok narvaný zajímavými akcemi.
Co byste rád vzkázal ve svém vánočním poselství a přání do nového roku nejen Liberlanďanům a jeho příznivcům?
Chtěl bych všem, kdo nás podporují, poděkovat. Je to neskutečná síla národního obrození, která nás pohání dopředu. Rok 2018 bude rozhodující rok pro budoucnost globálního finančního systému. Držte se svých kryptoměn!
Děkuji za rozhovor.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama