e-news.cz - kurzy
Reklama

Matku EET, registrační pokladnu, přinesli do vlády socialisté

11.02.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Matku EET, registrační pokladnu, přinesli do vlády socialisté

Novela zákona o evidenci tržeb.

Hodnocení Ekonomického magazínu: 40 %

Autor: poslanci STAN, TOP 09, ODS, SPD

Stanovisko vlády: nesouhlas

Datum předložení: prosinec 2017

EET je dnes vlajkovou lodí hnutí ANO, ke které se jeho ředitel Babiš hrdě hlásí a rád ji zmiňuje jako důkaz toho, že ANO není populistické hnutí. Háček je v tom, že popularitu EET nelze měřit jen podle obliby mezi povinnými osobami. Zbytek populace s ní totiž nemá problém, ba naopak, škodolibě si říká: Jen tak na vás, podvodníci. Vraťme se ale do konce roku 2013, kdy se formovala koaliční Sobotkova vláda. Žádná z budoucích vládních stran EET neměla v programu. Odkud se vzala?

Předchůdcem elektronické evidence tržeb jsou registrační pokladny s fiskální pamětí, které zaznamenají každou tržbu, a berňák pak lehce může zkontrolovat, zda byly také všechny zdaněny. ČSSD je prosadila v dobách vlády s lidovci a Unií svobody v letech 2002 až 2006. Zavedeny měly být od roku 2005, ale tehdejší předseda rozpočtového výboru Kalousek se zasadil, aby byly povinné až od roku 2007. Díky tomu je pak Topolánkova vláda bez náhrady zrušila.

ČSSD se registračních pokladen nikdy nevzdala a před vstupem do vlády v roce 2013 je chtěla reinkarnovat. Během jednání poměrně dlouho zůstávaly sporným bodem. Babišovo hnutí nechtělo kývnout na věc nepopulární u drobných živnostníků a podnikatelů. Jenže pak Babiše někdo seznámil s EET, což jsou registrační pokladny online. A Babiše fascinuje vše, co souvisí s digitalizací státu.

Zákon o evidenci tržeb byl schválen začátkem roku 2016 a od prosince 2016 začal ostrý provoz EET v první fázi. K diskusím okolo přijímání zákona nemá smysl se vracet, podstatné ale je, že zvolený model EET počítá s plošným uplatněním, ze kterého vláda může udělovat výjimky. Ústavní soud nakonec došel k celkem předpokládatelnému závěru, že je taková praxe nepřípustná, neboť povinnosti mohou být ukládány a logicky i odnímány toliko zákonem, a nikoli nařízením vlády.

V tuto chvíli je jasné, že zákon o evidenci tržeb bude muset být novelizován. Ministryně financí už oznámila, že připraví rychlou novelu, ale skupina poslanců byla rychlejší, byť se nedá úplně říci, že reagují na nález Ústavního soudu. Inspirací jim je spíše odlišné stanovisko třetiny soudců, podle nichž „u malých podnikatelů nejde jen o bezprostřední finanční náklady, nýbrž i o zatížení podnikající osoby další starostí, kterých však má již nyní ,nad hlavu‘ “.

Předkladatelé proto navrhují zúžit okruh subjektů, které evidenci tržeb podléhají, a to pouze na podnikatele s dostatečně vysokým obratem. Vhodným vodítkem je podle nich hranice stanovená pro povinnou registraci k DPH. EET by se uplatnila pouze na osoby, které jsou poplatníky daně z příjmů a současně jsou registrovanými plátci daně z přidané hodnoty. Vláda namítá, že povinná registrace k DPH je často obcházena vykazováním nižších tržeb. Podle informací Ministerstva financí více než 60 procent všech podnikatelů deklaruje dokonce obrat nižší než půl milionu ročně. A právě povinnost evidovat tržby z nich podle financí plátce DPH udělá.

I kdybychom nebyli takoví optimisté, skutečně platí, že spojení povinnosti evidovat tržby s registrací k DPH by logicky působilo jako další důvod k vyhýbání se DPH, což se dá udělat nejen nepřiznáním tržeb, ale třeba i rozdělením firmy na více menších subjektů. Ať už si o samotném principu EET myslíme cokoli, těžko ho lze vyspravit něčím, co bude působit proti jeho smyslu. To ale neznamená, že evidenci tržeb nebude nutné změnit. Rozhodnutí Ústavního soudu vládě ANO mnoho jiných možností ani nedává.

Ve sněmovně se podpora pro plošné pokračování třetí a čtvrté vlny nenajde. Již před volbami mluvil Babiš o výjimce z EET pro živnostníky s obratem do 250 tisíc korun, kteří platí paušální daň. Jinde se zase hovoří o hranici 500 tisíc či 750 tisíc. Předložený návrh zákona může posloužit jako nosič pro změnu, která bude přijatelná i pro vládu, respektive ANO. Ve stávající podobě jde spíš o PR klubu STAN, který se dokonce chlubí, že k jeho podpoře sehnal podpisy poslanců SPD. A to jsou přece ti, se kterými hlasují jen nedemokrati.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o rozpočtovém určení daní

03.11.2023, Autor: red

Že mají kraje málo peněz, ví snad každý. Ne že by to lidi zas tak zajímalo, ale stěžovat si na nedostatek financí je u nás národním sportem číslo jedna. Mezi krajskými politiky lze čas od času dokonce zaslechnout názor, že krajská samospráva nemá smysl, pokud kraje nedostávají k výkonu svých pravomocí dostatek peněz.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama