e-news.cz - kurzy
Reklama

Nadprůměrné platy v IT? Ano, ale zdaleka ne všude

20.02.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nadprůměrné platy v IT? Ano, ale zdaleka ne všude

Nedostatek lidí v IT oborech se projevuje již několik let, s digitalizací téměř všech oblastí podnikání i života se jen

prohlubuje. Studium IT oborů je v současné době téměř zárukou toho, že absolventi budou mít postaráno o platově zajímavé nabídky práce.
Ale berou opravdu všichni ajťáci“ velké peníze? Rozdíly ve výdělcích na stejné pozici jsou v tomto oboru větší než jinde. Peníze navíc v tomto oboru jako jediný motivátor nestačí.

Dobře placené technologie?

Pro oblast IT jsou dlouhodobě charakteristické vyšší výdělky. Ukazuje se ale, že na řadových zaměstnaneckých pozicích to není vždy úplně pravda. Podle dat portálu Platy.cz byla v roce 2017 průměrná celková hrubá měsíční mzda v IT necelých 43 500 korun. V IT platí, že výrazné rozdíly jsou nejen mezi jednotlivými pozicemi, ale i mezi konkrétními nabídkami a projekty. Například u pozice IT architekt, která vykazuje největší průměrné ohodnocení 78 442 korun, uvádí 10 procent lidí příjem pod 48 tisíc korun. Na pozicích jako webmaster nebo správce počítačové sítě je průměrné hrubé ohodnocení kolem 30 tisíc korun, ale čtvrtina lidí bere méně než 25 tisíc měsíčně. Růst mezd se v loňském roce nevyhnul ani tomuto oboru, i když je nutné poznamenat, že zde s malým zakolísáním roste ohodnocení stále (v grafu nárůst od roku 2010).

Graf vývoje průměrných celkových hrubých měsíčních mezd v IT, zdroj Platy.cz

Nabídka a poptávka

Podle údajů portálu Profesia.cz bylo v IT nejvíce pracovních příležitostí pro IT konzultanty, analytiky nebo projektové manažery a o tuto pozici byl také největší zájem. Z pohledu regionů vede v počtu nabídek Jihomoravský kraj, následován Prahou a s velkým odstupem Středočeským krajem. Nejvíce zájemců o práci na IT pozicích bylo z Moravskoslezského kraje a z Prahy.

Jen dobrý plat už nestačí

V oboru informačních technologií vznikla v současných podmínkách trhu práce situace, kdy jen dobré peníze k získání kvalitního zaměstnance nedostačují. „Získat kvalitní IT odborníky je stále složitější. Chtějí být dobře zaplaceni, ale jen vysoké ohodnocení již dnes nestačí. Často je pro ně rozhodující možnost podílet se na vzniku něčeho zajímavého, inovativního či realizace projektu, se kterým se ztotožní a je tak trochu i jejich,“ říká Lukáš Vršecký, CEO e-commerce společnosti Rondo.cz.
Z pohledu personalistů má obsazování IT pozic řadu specifik: IT specialisté jsou zajímaví tím, že i když mají stabilní zaměstnání a aktivně si práci nehledají, převážná většina z nich se stále zajímá o nové pracovní příležitosti a sleduje, jaké možnosti pracovní trh aktuálně nabízí. To potvrdila i globální studie Stackoverflow, která mapuje jejich kariérní chování. Z ní například vyplývá, že i když jen 13 procent vývojářů si aktivně hledá práci, 75 procent z nich projevuje zájem o sledování pracovních nabídek.
TZ Profesia.cz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Jak nastartovat poradenský business pro rok 2024?

13.09.2023, Autor: Z blogosféry

Významné osobnosti. Špičkoví odborníci. Bouřlivé diskuse. Aktuální poradenská témata. Příležitost k setkání. A mnohem víc přinese festival pro finanční profesionály FINfest s titulem „Jak nastartovat poradenský byznys pro rok 2024“.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama