Apogeo
Reklama

Nezaměstnanost v lednu nepatrně stoupla, čeká se opět pokles

09.02.2018, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nezaměstnanost v lednu nepatrně stoupla, čeká se opět pokles

Podíl lidí bez práce v lednu činil bez jedné desetiny čtyři procenta.

Ve srovnání s předchozím měsícem nezaměstnanost v České republice vzrostla o desetinu procentního bodu. Jedná se o nejnižší lednovou hodnotu za posledních dvacet let. Podle Úřadu práce je aktuální vývoj na pracovním trhu pro tuto část roku obvyklý. Ačkoli kleslo množství sezonních prací, je současný stav oproti předchozím rokům příznivější.

Ve srovnání s prosincem minulého roku tempo růstu nezaměstnanosti zpomalilo, nicméně meziročně nezaměstnanost nadále vykazuje pokles. V lednu loňského roku byla na úrovni 5,3 procenta, aktuálně se pohybuje na 3,9 procenta. Úřady práce v prvním měsíci tohoto roku evidovaly přibližně 289 tisíc lidí hledajících zaměstnání, počet volných míst přitom stoupl na takřka 231 tisíc. Zaměstnavatelé mají nadále zájem o nové zaměstnance, převážně z technických a dělnických oborů.

Co se týká srovnání jednotlivých krajů, nejhorší situace panovala v Moravskoslezském kraji, kde bylo bez práce 5,9 procenta lidí. Naopak nejlépe si vedla opět Praha, kde nezaměstnanost setrvala na 2,3 procenta. Mezi okresy byla nejnižší nezaměstnanost v Praze-východ a Rychnově nad Kněžnou (v obou 1,4 procenta). Naopak nejvíce, 8,1 procenta nezaměstnaných lidí, bylo na Karvinsku.

Ekonomičtí analytici očekávají, že v následujících měsících s nástupem sezonních prací bude podíl lidí bez práce klesat. Vzhledem k tomu, že se počet volných míst přibližuje počtu uchazečů, budou mít firmy zřejmě stále větší problém s hledáním vhodných zaměstnanců. Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka bude nedostatek zaměstnanců tlačit na silný růst mezd napříč odvětvími.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Inflace se zdá být již definitivně zkrocena

13.01.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská meziroční míra inflace dosáhla v prosinci 2023 hodnoty 6,9 % a mírně tak zaostala za odhadem trhu (7,3 %) i České národní banky (7,0 %). Tato hodnota byla ovšem opět zkreslena loňským vládním úsporným tarifem na energie, po očištění o tento efekt dosáhla skutečná inflace úrovně 4,2 %. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama