e-news.cz - kurzy
Reklama

Při nákupu nemovitosti většina Čechů nezná její skutečný stav

03.02.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Při nákupu nemovitosti většina Čechů nezná její skutečný stav

Každým rokem se u nás uskuteční až sto tisíc realitních transakcí, přičemž nezanedbatelnou část z nich tvoří prodej bytů či

domů. Přestože pořízení nemovitosti je vysoká investice, nevěnují kupující dostatečnou pozornost kvalitě a technickému stavu kupovaného objektu. Zatímco v zemích západní Evropy by si kupující nekoupil žádnou nemovitost bez dokumentu dokládajícího její předchozí důkladné prověření, v České republice se tak děje pouze v jednom případu ze sta.
„Je poměrně zarážející, jak se Češi takřka vůbec nezajímají o to, co si kupují. A u tak nákladných investic, jako je pořízení domů či bytů, obzvlášť,“ říká Luděk Lošťák ze společnosti Comfort Space, která pro své klienty realizuje certifikaci budov pod značkou „PROVĚŘENÁ NEMOVITOST“. Tato služba spočívá v důkladné prohlídce objektu, prověřování všech technických parametrů i nemovitosti jako celku, včetně fyzické kontroly a opotřebení, i s velice podrobnou fotografickou dokumentací. „Naším cílem není hledat pouze vady či nedostatky za každou cenu, ale skutečně a detailně prověřit a popsat stav nemovitosti. Děláme při tom maximum možného, aby klient věděl, v jakém stavu se nemovitost skutečně nachází. Při kontrole nám vůbec nepřísluší posuzovat hodnotu nemovitosti, a hledat tak podněty pro to, aby kdokoli další mohl tyto argumenty primárně zneužít pro stanovení slev. My prověřujeme technický stav a ostatní je záležitostí prodávajícího a kupujícího,“ dodává Lošťák.
Podle něj je zarážející, jak se Češi vůbec nezajímají o stav nemovitosti, kterou si chtějí koupit. „Češi si obecně myslí, že všechno vědí nejlíp, a na odborníky, kteří jim nabízejí specifickou službu postavenou na odbornosti a kvalitě, hledí s nedůvěrou. V západní Evropě je to přitom přesně naopak. Tam si nikdo nekoupí dům bez podrobné technické kontroly jeho aktuálního stavu. Přesto už i u nás začíná přibývat lidí, kteří si uvědomují důležitost stavu a kvality domu, který si chtějí koupit,“ říká Lošták.
Certifikát „PROVĚŘENÁ NEMOVITOST“ je odborně garantovaným dokumentem na podkladě znalostí z oblasti pozemních staveb. Právě takový dokument by se přitom s průkazem energetické náročnosti budovy měl využívat k ochraně práv prodávajícího a ke splnění povinnosti informovat o všech právních okolnostech spjatých s prodávaným objektem kupujícího, což by mělo být i součástí ujednání podkladů při prodeji domu či bytu.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Jak nastartovat poradenský business pro rok 2024?

13.09.2023, Autor: Z blogosféry

Významné osobnosti. Špičkoví odborníci. Bouřlivé diskuse. Aktuální poradenská témata. Příležitost k setkání. A mnohem víc přinese festival pro finanční profesionály FINfest s titulem „Jak nastartovat poradenský byznys pro rok 2024“.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama