e-news.cz - kurzy
Reklama

Síla volebního hlasu by se měla vypočítávat podle daní (II)

12.02.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Síla volebního hlasu by se měla vypočítávat podle daní (II)

Komentář Michala Hájka vzbudil bouřlivou diskusi na Facebooku, psali jsme ZDE. Zamýšlel se nad tím, zda by volební hlasy neměly být diferencované podle toho, jak se volič podílí na HDP naší země. Stejně vzrušenou diskusi vyvolal i komentář o úřednících, kteří mají dojem, že oni platí daně a sociální a zdravotní pojištění, a tím drží například tuzemskou zdravotní péči nad vodou. Možná i proto se k podnikatelům chovají zase jako vrchnost – psali jsme ZDE.
Tyto dva texty mají hodně společného. Poukazují na sice jednoduchou, leč těžko pochopitelnou konstrukci, že doba se změnila a politické vidění společnosti 20. století je dávno to tam. Dnes už se v podstatě přežil ten klasický názorový střet levice vs. pravice, případně liberální střed. Máme tu různé nové politické subjekty a hnutí, které nemají klasické ideologické zakotvení, jde spíše o reprezentanty čistě ekonomických zájmů různých skupin obyvatelstva – důraz na zemědělství, důraz na digitalizaci, důraz na drobné podnikání ve službách, důraz na zaměstnanost obyvatel ve větších podnikatelských subjektech, důraz na odmítání přistěhovalců a tak dále a tak podobně. Asi nejdál šlo hnutí ANO, které se svou menšinovou vládou nyní nabízí něco jako „švédský stůl“, z něhož by si jednotlivé strany v opozici vybíraly svá ekonomická témata – zvýšení důchodů, snížení daní, podporu krátkých úvazků žen končících mateřskou dovolenou. Jinými slovy, dnes už jde vyloženě jen a jen o peníze, kolik se jich do společné kasy a od koho vybere a kolik a komu se ze společné kasy rozdají. Zde si ještě pro úplnost připomeňme, že ekonomické bohatství České republiky vytváří už jen čtyři miliony lidí, zbylých šest milionů lidí – děti, senioři, státní úředníci atd. – je nějakým způsobem navázáno na státní rozpočet.
Proto ta úvaha kolegy Hájka, aby byl volební hlas diferencován podle toho, jak se kdo podílí na tvorbě ekonomického bohatství země. A to i s ohledem na budoucnost, kdy do roku 2020 zanikne podle odhadu expertů kvůli nastupující robotizaci zhruba půl milionu pracovních míst a jeden a půl milionu jich bude ohrožených. To znamená, že na bohatství země se budou podílet už jen zhruba tři miliony lidí. Jak píše Michal Hájek: „Ano, je to tak: až budeme volit parlamenty, prezidenty a vlády, kteří nebudou přerozdělovat či ovlivňovat přerozdělování žádných peněz, je výsostně spravedlivé, aby měl každý z nás, kdo jsme se tu narodili a žijeme tady jako lidské bytosti, jeden volební hlas. Jestliže ale jde o peníze a přerozdělování obrovských prostředků, pak musí síla volebního hlasu odpovídat také (mimo jiné) síle odvedených prostředků do veřejných rozpočtů.“
Vzhledem k výše zmiňované bouřlivé diskusi na FB tedy dodejme i jakousi parametrizaci síly volebního hlasu. Tam se totiž třeba hojně diskutovalo, že takhle by tu naši zemi ovládli Kellner s Babišem. Jenže, první nedaní u nás, ale v Nizozemsku a na Kypru, druhý spíše čerpá dotace, než že by něco danil. A pokud na to dojde, tak se uchýlí ke korunovým dluhopisům, že?
Tak tedy, parametrizace by mohla vypadat zhruba takto: senioři a státní úředníci by měli 1,0 hlasu, státní zaměstnanci, jako lékaři, učitelé, hasiči, vojáci či policisté, by měli 1,5 hlasu, podnikatelé s nulovým daňovým přiznáním 2,0 hlasu, zaměstnanci v soukromých firmách, ale spolu s nimi i ženy na mateřské, by měli 2,5 hlasu, podnikatelé a zaměstnanci soukromých firem s daňovým přiznáním do 100 tisíc korun 3,0 hlasu a podnikatelé a zaměstnanci soukromých firem s daňovým přiznáním nad 100 tisíc korun 3,5 volebního hlasu. Takže obavy z ovládnutí systému „oligarchy“ jsou liché, protože pokud jich je třeba sto, tak by dohromady dali 350 jednotek volebního hlasu.
Jistě, zní to jako utopie, nicméně náš svět se mění tak překotně, že to jednou, a zřejmě to nebude trvat tak dlouho, postihne i tento postdemokratický politický systém. A dnes už je možná ta doba, abychom o tom minimálně začali mluvit, diskutovat.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama