e-news.cz - kurzy
Reklama

Špatně větraná česká kotlina a ti, kdo přinášejí pokrok lidstva

07.02.2018, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Špatně větraná česká kotlina a ti, kdo přinášejí pokrok lidstva

Zatímco my se tady stále ještě hádáme o výsledcích a důsledcích prezidentské volby, vládne trestně stíhaný premiér v demisi a

poslanci našeho parlamentu, včetně místopředsedy sněmovny, veřejně popírají holokaust, lidstvo jde dál…

Každého, kdo včera večer sledoval start rakety Falcon Heavy z mysu Canaveral nebo si záznam startu pustil ze záznamu, musel zažít nával vzrušení a hrdosti nad lidskými schopnostmi. Mně ještě stále běhá mráz po zádech, a zvláště při vzpomínce na přistání pomocných modulů mně naskakuje husí kůže. Možná je to jen můj pocit, způsobený přibývajícím věkem, a pro mladší generaci je to jen další samozřejmá nová technická záležitost. Těším se, že místo filmování nákladných sci-fi filmů ve filmových studiích v Hollywoodu nebo na Barrandově budou v blízké budoucnosti stačit dokumentární záběry z událostí, které se odehrávají na Zemi, případně v blízkém vesmíru. Při sledování startu nejsilnějšího raketového nosiče současnosti jsem si uvědomil malichernost a nicotnost našich současných domácích politických sporů, ve kterých bohužel nejde o žádné obrovské lidské ideály, ale jen o usmolené pachtění našich politiků za ještě usmolenějšími korýtky. Moc bych si přál, aby i z té naší špatně větrané české kotliny, kde se zrovna nachází státní útvar Česká republika, vycházeli další Dvořákové, Janáčci, Heyrovští, Wichterlové, Čapkové a další, a ne jen ten „smrádek“, zloba, xenofobie a nenávist, kterou šíří naše současné politické „elity“.

Ani americká, ruská nebo čínská vláda dnes nedokážou to, co jeden osvícený vizionář, Elon Musk a jeho SpaceX team. Ve svém nákladovém prostoru dopravila raketa do vesmíru elektromobil Tesla Roadster, který je obsazen figurkou nesoucí jméno Starman. Elektromobil s „posádkou“ bude, podobně jako planety, obíhat kolem Slunce. Podle Elona Muska by se Roadster měl ke Slunci dostat na podobnou vzdálenost jako planeta Mars. Ve vesmíru by měl strávit miliardy let…

Při všech těch brexitech, Trumpech, Putinech, Číňanech, migrantech a dalších „pohromách“ vidím, že lidstvo ještě zdaleka úplně nezblblo, i když se nám to tak někdy zdá. Děkuji všem Newtonům, Darwinům, Flemingům, ale i Baťům, Fordům, Gatesům, Jobsům a Muskům a všem ostatním, kteří přinášejí lidstvu pokrok.

Pavel Makovec

Z blogu PM: Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to, co se děje v reálné ekonomice. Díky dlouholeté praxi v akademické sféře (VŠE Praha, VŠFS) jsem přesvědčen, že jsem své názory schopen i srozumitelně prezentovat. Pokud budete mít dojem, že se mně to nedaří, tak prosím o připomínky do diskuse. Děkuji i za nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

Diskutovat můžete na FB profilu tohoto magazínu (pozn. red.).


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama