Apogeo
Reklama

Loňské tempo růstu ekonomiky letos nejspíš oslabí

05.03.2018, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Loňské tempo růstu ekonomiky letos nejspíš oslabí

Tuzemská ekonomika v posledním kvartálu minulého roku zrychlila meziroční tempo růstu na pět celých dvě desetiny procenta.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se tempo růstu zvýšilo o půl procenta. V minulém roce se hrubý domácí produkt České republiky zvýšil o čtyři a půl procenta. Na základě dostupných údajů a dosažených výsledků ekonomové míní, že růst ekonomiky je rovnoměrně rozložený a zaručuje dobrý vývoj i v letošním roce. Zároveň by však oproti loňsku měla ekonomika kvůli nedostatku kapacit zpomalit.
Odhady ekonomů na letošní rok však rovněž naznačují, že kvůli postupnému vyčerpání kapacit by se hospodářský růst měl snížit na přibližně 3,5 procenta. Ekonomický růst České republiky během posledního čtvrtletí roku 2017 pozitivně ovlivnila zejména tuzemská poptávka, výrazně podpořená spotřebou domácností, která se meziročně zvýšila o 4,3 procenta. Co se týká podniků, směřovaly podle statistiků investiční výdaje firem především do stavebních investic a do strojního vybavení. V rámci celoročního růstu hrubého domácího produktu označili jako hlavní faktor poptávku ze zahraničí.
Růst české ekonomiky v jednotlivých čtvrtletích loňského roku od jeho počátku vytrvale zrychloval (na začátku roku 2017 dosahoval růst HDP tří procent). Ve druhém čtvrtletí hospodářství akcelerovalo na 4,6 procenta a ve třetím kvartálu podle zrevidovaných údajů dosahovalo tempo růstu HDP 5,1 procenta. „Rovnoměrně rozložený růst spojený s vyšší investiční aktivitou je zároveň dobrým předpokladem pro to, aby příznivý růst pokračoval i v následujícím období,“ myslí si hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Podle Milana Frydrycha, analytika Raiffeisenbank, se tuzemská ekonomika ocitla na vrcholu hospodářského cyklu. „V roce 2018 očekáváme tempo meziročního růstu české ekonomiky přes tři procenta. Kromě solidního růstu soukromé spotřeby porostou i investice,“ predikoval.
Z pohledu odhadů České národní banky byl reálný meziroční hospodářský růst České republiky v posledním kvartálu loňského roku o dvě desetiny procentního bodu nižší. Hospodářství rostlo pomaleji i v mezičtvrtletním vyjádření. Průměrný ekonomický růst za rok 2017 ve výši 4,5 procenta pak predikcím České národní banky odpovídá.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama