e-news.cz - kurzy
Reklama

Loňský rok byl rokem ransomwaru, počet kybernetických útoků roste

17.03.2018, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Loňský rok byl rokem ransomwaru, počet kybernetických útoků roste

Během posledních pěti let se celosvětově ztrojnásobil počet kybernetických útoků ve finančních službách.

Informaci přinesla studie společností Accenture a Ponemon Institute. Policie v České republice v minulém roce řešila téměř šest a půl tisíce případů kyberkriminality, o více než tisíc více než o rok dříve. Podle bezpečnostní společnosti Eset byl minulý rok rokem ransomwaru, škodlivého vyděračského softwaru útočícího nejen na klasické počítače a notebooky, ale také na mobilní zařízení. Pojišťovny nabízejí řadu možností, jak těmto současným hrozbám čelit.
Celkem se loni česká police zabývala 6 424 případy kybernetické kriminality, což představovalo meziroční nárůst o 1 080 případů. Podle softwarové společnosti Eset, která působí na poli IT bezpečnosti, byl rok 2017 rokem takzvaného ransomwaru. Ransomware je škodlivý software, který blokuje operační systém nebo šifruje data v něm obsažená a po uživateli za obnovení systému požaduje výkupné. Během loňska čelili nadnárodní organizace i běžní uživatelé masivním útokům, jakými byly například NotPetya nebo WannaCry.
Řada uživatelů si neuvědomuje, že vyděračský ransomware se nesoustředí jen na klasické počítače, ale podle analytika Esetu Lukáše Štefanka ho využívají také kybernetičtí útočníci, kteří chtějí vydělat na vysoké popularitě mobilních zařízení a nejrozšířenějšího operačního systému Android. V souvislosti s rostoucím rizikem kybernetických útoků přicházejí pojišťovny s nabídkami nových pojistných produktů, prostřednictvím kterých umožňují klientům aktuálním hrozbám čelit. Podniky si takové pojištění mohou zřídit například u pojišťovny AIG Europe, běžní koncoví uživatelé si tyto služby mohou zřídit například u pojišťoven AXA, ČSOB nebo UNIQA.
„I když náklady na řešení kyberkriminality se u společností poskytujících finanční služby stále zvyšují, náš průzkum zjistil, že mají významně vyváženější a přiměřenější úroveň výdajů na klíčové bezpečnostní technologie k potírání sofistikovaných útoků než společnosti z jiných sektorů,“ komentoval studii a připravenost finančních institucí Chris Thompson, který v Accenture Security vede sekci bezpečnosti finančních služeb. To podle něj platí zejména při využívání automatizace, umělé inteligence nebo technologií strojového učení, což by mohlo být pro budoucí úsilí v oblasti kyberbezpečnosti zásadní.
V případě napadení klientova počítače například škodlivým softwarem WannaCry řeší pojišťovny událost standardně do 24 hodin. Odborník z asistence se přes speciální software dostane do počítače, zjistí mechanismus a počítač odblokuje. Součástí služeb je i konzultace a doporučená prevence do budoucna. Podle mluvčí pojišťovny UNIQUA Evy Svobodové je úspěšnost vysoká a rozhodně nedoporučuje vyjednávat nebo platit výkupné. UNIQUA nabízí nejen pojištění pro případ napadení počítače hackery, ale dokáže klientům pomoci při zneužití platební karty, osobních údajů, poškození pověsti na sociálních sítích nebo v případě kyberšikany či stalkingu.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama