e-news.cz - kurzy
Reklama

Okamurovy návrhy? Soubor špatných řešení neexistujících problémů

11.03.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Okamurovy návrhy? Soubor špatných řešení neexistujících problémů

Recenze novely zákona o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích.

Hodnocení Ekonomického magazínu: 20 %
Autor: poslanecký návrh SPD
Stanovisko vlády: Nesouhlas
K volebnímu programu Okamurova SPD ministr Pelikán nedávno velmi trefně poznamenal, že se jedná o soubor špatných řešení neexistujících problémů. Jedno z takových řešení nabízí i novela zákona o majetku České republiky. V různých stranách a obměnách jej Okamura předložil ve sněmovně už potřetí. Navrhuje v něm pro organizační složky státu a vedoucí zaměstnance povinnost spravovat majetek státu s „péčí řádného hospodáře“.
Stávající pravidla podle Okamury nezakotvují dostatečně konkrétně a jednoznačně pro volené politiky a úředníky povinnost pečovat řádně o majetek. Výsledkem je neefektivita při vymáhání náhrady škody při nehospodárném nakládání se svěřeným majetkem nebo finančními prostředky státu. Z tohoto důvodu se předkladatelé domnívají, že předkládaný návrh není duplicitní, ale upřesňuje a jasně konkretizuje dnešní zákonnou úpravu.
Návrhem má být realizován předvolební slib SPD na zavedení osobní, a hlavně trestní odpovědnosti pro ministry, hejtmany a úředníky. Předkládací zpráva potřebnost novely opírá o kontrolní závěry NKÚ, ze kterých vyplývá, že sice došlo k nehospodárnému a bezúčelnému nakládání s majetkem a peněžními prostředky státu: „A nikdo z politiků za to nemá odpovědnost, všechna předražení platí občané ze svých daní.“
Dostat konečně politiky do tepláků ale zákon ani při nejlepší vůli nemůže. Žádnou konkretizaci povinností ani jednoznačnost úpravy totiž nepřináší. Povinnost jednat s „péčí řádného hospodáře“ je v novém občanském zákoníku vztažena nejen na členy orgánů obchodních korporací, jako jsou jednatelé, členové představenstev, dozorčích rad, správních rad apod., ale nově i na členy jakýchkoli volených orgánů, pokud spravují cizí majetek.
Nevolený úředník musí podle zákona o majetku České republiky postupovat s „odbornou péči“, která je na kvalitativně vyšší úrovni než předkladateli prosazovaná „péče řádného hospodáře“. Další předpisy v oblasti nakládání se stáním majetkem, jako je zákon o rozpočtových pravidlech, a především zákon o finanční kontrole, navíc ukládají státnímu orgánu nakládat se státním majetkem hospodárně, účelně a efektivně.
Upravena je také odpovědnost fyzických osob, na které se uvedené požadavky vztahují. V rozsahu trestněprávních, pracovněprávních a občanskoprávních předpisů odpovídají za porušení stanovených povinností a za škodu, která státu vznikne. Dodržování zákonů ani zdaleka nekontroluje jen NKÚ, jehož role je trochu jiná než u ostatních kontrolních orgánů. Svou činností přispívá primárně k prosazování dobré praxe, a nikoli k trestání viníků.
Všechny kontrolní závěry NKÚ projednává vláda i se stanoviskem kontrolovaných subjektů. V nich jsou popsána nápravná opatření, ale třeba i vysvětlení a nesouhlas s některými závěry. NKÚ není orgánem veřejné správy a nemá výkonnou pravomoc. O výsledcích své kontrolní činnosti informuje vládu i parlament, a pokud se domnívá, že došlo k porušení zákona, může se obrátit na finanční úřady, nebo rovnou podat trestní oznámení, což také činí.
Poslední zajímavost se týká důvodové zprávy. Okamurovci ji zčásti opsali ze stránek Transparency International. Nic proti, kdyby se zde netvrdilo, že „právo veřejné (…) jen zdánlivě nezná pojem povinnosti péče řádného hospodáře. To ovšem neznamená, že by tento institut, byť imanentně jinak právně formulovaný, nebyl v těchto zákonech přítomen.“ Sami tak přiznávají, že jejich návrh je přinejmenším nadbytečný.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o rozpočtovém určení daní

03.11.2023, Autor: red

Že mají kraje málo peněz, ví snad každý. Ne že by to lidi zas tak zajímalo, ale stěžovat si na nedostatek financí je u nás národním sportem číslo jedna. Mezi krajskými politiky lze čas od času dokonce zaslechnout názor, že krajská samospráva nemá smysl, pokud kraje nedostávají k výkonu svých pravomocí dostatek peněz.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama