e-news.cz - kurzy
Reklama

Piráti plánují zákonem znevýhodnit na trhu státní firmy

04.03.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Piráti plánují zákonem znevýhodnit na trhu státní firmy

Recenze novely zákona o svobodném přístupu k informacím a zákona o registru smluv.

Hodnocení Ekonomického magazínu: 30 %
Autor: Poslanecký návrh (Piráti)
Stanovisko vlády: Neutrální
Datum předložení: leden 2018
Pokud byste hledali v dnešní politice lék na všechny neduhy, pak je to transparentnost. Kudy teče, tudy léčí, všechny nešvary ničí. Nepřekvapí proto, že svoji první poslaneckou iniciativu se Piráti rozhodli věnovat novele zákona o svobodném přístupu k informacím a registru smluv. Hned na úvod je dobré zmínit, že se jedná o dva návrhy, které spolu v zásadě nijak nesouvisejí, kromě toho, že zabezpečí další koňskou dávku transparentnosti.
Novela zákona 106 reaguje na nález Ústavního soudu, který v červnu 2017 rozhodl, že povinnost státního podniku poskytovat podle tohoto zákona informace ještě neodůvodňuje stejný závěr vůči klasickým obchodním společnostem, které podle ústavních soudců představují typický příklad soukromoprávního subjektu, vůči němuž se, pokud jde o ukládání povinností, musí v plné míře uplatnit ústavní záruky základních práv a svobod.
Nález připouští možnost zveřejňovat informace obchodních společností pouze ve veřejném zájmu. Ten spatřuje výlučně v případech, kdy je právnická osoba příjemcem veřejných prostředků a požadovaná informace by se týkala nakládání s nimi. Zveřejňování dalších informací o činnosti obchodních společností s většinovou majetkovou účastí státu nebo samospráv by mohlo vést k oslabení jejich konkurenceschopnosti na trhu.
Poskytování informací obchodními společnostmi s majetkovou účastí státu nebylo záměrem zákonodárce. Povinným subjektem se staly až rozhodnutím Nejvyššího správního soudu, který značně aktivisticky rozhodl, že ČEZ je povinným subjektem podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Jako důvod soud uvedl, že jej ovládá stát a poskytnutí citlivých informací může ČEZ odepřít, jen pokud by šlo o jeho obchodní tajemství.
Pro zachránce státu je ČEZ především veřejným nepřítelem, a proto nyní Piráti chtějí společnostem ovládaným státem nebo samosprávou povinnost zveřejňování informací uložit zákonem. Obchodní tajemství chrání platný zákon, tak jaképak s tím ciráty. A aby toho nebylo málo, ukládají navíc všem povinným subjektům uvádět při zápisu do jakéhokoli veřejného rejstříku, že spadají pod zákon 106, aby v tom žadatelé o informaci měli jasno.
Návrh zákona ignoruje závěr Ústavního soudu, že obchodní společnosti nejsou veřejnou institucí: podřazení určité obchodní společnosti pod tento pojem by bylo možné jen v případě, že by tato naplňovala definiční znaky veřejné instituce a současně by veškeré právní následky spojené s tímto jejím postavením šly výlučně „k tíži“ veřejné moci. Pokud se obchodní společnosti do zákona doplní, na námitkách Ústavního soudu to nic nemění.
Druhá část pirátského návrhu se týká registru smluv. Před koncem minulého volebního období prošla výjimka pro uveřejňování smluv obchodních společností ve většinovém vlastnictví státu nebo samospráv, pokud tato smlouva byla uzavřena v běžném obchodním styku v rozsahu předmětu činnosti nebo podnikání uvedené právnické osoby. Vítězství rozumu ale nikdy není konečné.
Piráti chtějí výjimku zrušit. I v tomto případě platí námitka, že zveřejňování smluv firmami vlastněnými státem, obcemi nebo kraji by je znevýhodnilo před konkurenčními podniky, které povinnost uveřejňovat smlouvy nemají. Pirátům to nevadí, protože se asi domnívají, že zisk není u těchto společností to hlavní. Svými návrhy ovšem nepoškozují jen erár, ale i menšinové vlastníky, pro něž je naopak zisk až na prvním místě.
Když vezmete, dejme tomu, správný princip a nadřadíte jej nad všechny ostatní, jste na cestě do pekel. Transparentnost může mít význam ve veřejné sféře, ale stejné nároky nelze promítat do soukromoprávních vztahů, kam obchodní společnosti patří, ať už je vlastní kdokoli. Dnes si posvítíme na státní firmy, pak přijdou na řadu soukromé a nakonec kapsy a ložnice všech. Každý lék se snadno změní v jed, je-li ho moc.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o rozpočtovém určení daní

03.11.2023, Autor: red

Že mají kraje málo peněz, ví snad každý. Ne že by to lidi zas tak zajímalo, ale stěžovat si na nedostatek financí je u nás národním sportem číslo jedna. Mezi krajskými politiky lze čas od času dokonce zaslechnout názor, že krajská samospráva nemá smysl, pokud kraje nedostávají k výkonu svých pravomocí dostatek peněz.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama