e-news.cz - kurzy
Reklama

Spokojenost zaměstnanců je vysoká, ale už čtyři roky stagnuje

01.03.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Spokojenost zaměstnanců je vysoká, ale už čtyři roky stagnuje

Z nejnovějšího globálního průzkumu Workmonitor personálně poradenské společnosti Randstad vyplynulo, že v uplynulých šesti měsících změnilo práci osmnáct procent Čechů

a zhruba pětina lidí si aktuálně novou práci buď aktivně hledá, nebo se po zajímavých pracovních příležitostech u jiného zaměstnavatele poohlíží. Nejčastěji měnili zaměstnavatele lidé pracující v sektoru hotelnictví a stravování, který je již tradičně oborem s nejvyšší mírou fluktuace zaměstnanců.
Z průzkumu realizovaného na přelomu ledna a února vyplynulo, že se stávajícím zaměstnavatelem je spokojeno 65 procent českých zaměstnanců, z toho 16 procent je spokojeno velmi. Nespokojenost vyjádřilo osm procent respondentů a velmi nespokojené je pouze jedno procento zaměstnanců. „Míra spokojenosti zaměstnanců odráží všeobecnou spokojenost s ekonomickým vývojem země, nicméně za poslední čtyři roky je víceméně stejná. Kdo není v práci spokojen, nemá příliš velký problém ji změnit. Nespokojenců setrvávajících tam, kde jim to nevyhovuje, není mnoho, a tudíž i celková míra spokojených zaměstnanců je vyšší,“ komentuje Alžběta Honsová, marketingová manažerka české pobočky společnosti Randstad, a dodává: „Konec prvního čtvrtletí by navíc měl být opět ve znamení vyšší poptávky po lidech a klesající nezaměstnanosti, což lidem, kteří hledají jinou práci, nahrává.“
Kdo změnil zaměstnavatele a proč?
Během posledního půl roku vyměnilo zaměstnavatele přes 18 procent lidí. Míra fluktuace byla mírně vyšší u žen (19 procent) než u mužů (18 procent). Tradičně nejvyšší podíl těch, kdo měnili práci (44 procent), připadá na nejmladší kategorii zaměstnanců ve věku 18 až 24 let a 22 procent na věkovou kategorii 25–34 let. S rostoucím věkem míra fluktuace zaměstnanců klesá. Jako nejčastější důvod pro změnu zaměstnavatele uvedli respondenti průzkumu nespokojenost se stávajícím zaměstnavatelem (26 procent), získání lepších podmínek (21 procent) a osobní důvody (21 procent). Co se týče oborů, k největší fluktuaci zaměstnanců a změnám zaměstnavatele došlo v sektoru služeb v oblasti hotelnictví a stravování.
Kdo hledá novou práci?
Aktuálně si novou práci hledá pět procent dotazovaných a dalších 15 procent po nových pracovních nabídkách a příležitostech pokukuje. Nové zaměstnání v současné době hledají zejména lidé z oboru hotelnictví a stravování (45 procent), z oblasti obchodních a jiných služeb (39 procent) a z automobilového průmyslu a letectví (37 procent). „Téměř 80 procent Čechů je přesvědčeno, že pokud by si museli hledat jinou práci, najdou bez větších problémů srovnatelnou práci u jiného zaměstnavatele a celých 86 procent nepochybuje, že by si našli jiné uplatnění u nového zaměstnavatele. To jsou vůbec nejvyšší míry důvěry ve vlastní uplatnění na pracovním trhu od počátku dotazování v rámci pravidelných čtvrtletních průzkumů Workmonitor od roku 2014,“ doplňuje Alžběta Honsová.
O průzkumu Workmonitor společnosti Randstad
Průzkum Workmonitor společnosti Randstad byl poprvé publikován v Nizozemsku v roce 2003, následovalo jeho uvedení v Německu a nyní již zahrnuje 33 zemí po celém světě. Pokrývá Evropu, Asii i Ameriku. Randstad Workmonitor vychází čtyřikrát do roka a jeho výsledky odrážejí lokální i globální trendy v oblasti mobility. Ty je možné díky pravidelnosti průzkumu sledovat v průběhu času. Workmonitor Mobility Index měří postoj a očekávání zaměstnanců z hlediska změny zaměstnavatele nebo práce v průběhu následujících šesti měsíců. Kromě mobility sleduje spokojenost zaměstnanců a jejich osobní motivaci. Součástí každého průzkumu je i sada tematických otázek, které zkoumají současné trendy. Výsledná data tak poskytují komplexní vhled do aktuální situace na trhu práce. Kvantitativní studie je prováděna prostřednictvím online dotazníku u populace ve věku 18–65 let, pracující minimálně 24 hodin týdně v placeném zaměstnání (nezahrnuje osoby samostatně výdělečně činné). Minimální velikost zkoumaného vzorku je 400 respondentů za každou zemi, pro průzkum je využíván Survey Sampling International (SSI) panel. Dotazování pro tuto první vlnu Randstad Workmonitor průzkumu 2018 proběhlo v období od 24. ledna do 8. února 2018.
O společnosti Randstad
Společnost Randstad je druhým největším poskytovatelem personálně poradenských služeb na světě. Má zastoupení ve 39 zemích, kde v 4 752 pobočkách pracuje 32 280 zaměstnanců. Portfolio služeb Randstad zahrnuje klasické agenturní zaměstnávání, vyhledávání zaměstnanců na stálé pracovní úvazky, inhouse řešení a služby v oblasti HR. Randstad patří mezi top tři hráče na trhu v Nizozemsku, Polsku, Portugalsku, Španělsku, Švýcarsku, Velké Británii, Německu, Argentině, Belgii, Lucembursku, Kanadě, Chile, Francii, Řecku, Indii a Mexiku. Významné podíly má rovněž na trzích v Austrálii, Japonsku a Spojených státech. Randstad je dvojka na českém trhu, má zde 200 konzultantů a poskytuje služby v oblasti agenturního zaměstnávání, procesního řízení lidských zdrojů a vyhledávání lidí na stálé úvazky klientům prostřednictvím 22 pracovišť. Více informací na www.randstad.cz.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama