e-news.cz - kurzy
Reklama

Světový den vody: nenechte protékat záchod, ušetříte tisíce

22.03.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Světový den vody: nenechte protékat záchod, ušetříte tisíce

Vody je obecně málo, zvlášť té pitné, na což upozorňuje 22.

března Světový den vody. Přitom stačí začít takovou banalitou, jako je kontrola kapajících kohoutků a protékajících toalet, například před odjezdem na prodloužený víkend. Úspory mohou dosáhnout, zvláště v bytových domech, kde jsou některé byty delší dobu nepronajaté, mnoha desítek tisíc korun ročně a ušetřit lze hektolitry pitné vody každý rok!
Všichni to známe. Odjíždíme na dovolenou, zmatek, spěch, děti jdou ještě na toaletu a nikdo si nevšimne, že nechaly protékající záchod. Cena vodného a stočného přitom rok od roku stoupá, a to navzdory tomu, že spotřeba vody na osobu dlouhodobě klesá1. Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostla cena pitné vody2 meziročně v průměru o 1,10 koruny za m³, a cena stočného3 dokonce o 1,50 koruny za m³.
Nesplachujte peníze do kanálu!
Aktivujte si službu „Detekce nechtěných úniků vody“ od společnosti ista. Závada na splachovači toalety je často příčinou zbytečně vysoké spotřeby vody. Pokud se průtok vody nezastaví správně ihned po spláchnutí, protéká dál přibližně 25 litrů vody za hodinu, což jsou při dnešních cenách vody asi dvě koruny. Za jeden den je to už téměř 50 korun, a pokud vám záchod protéká např. během vaší letní dovolené, zaplatíte už o 700 korun víc.
Pokud by byla toaleta rozbitá celý rok, např. v déle neobývaném bytě, proteklo by zhruba 220 m³ vody! Jestliže jeden krychlový metr vody dnes tedy stojí zhruba 83 korun (včetně DPH), roční ztráta může dohromady činit 18 tisíc korun, které doslova zbytečně odtekly do kanálu.
Řešením by možná bylo před každým odjezdem důsledně vypínat vodu, ale na to si s cestovní horečkou málokdo vzpomene. „Naštěstí většina vodoměrů, které máme u svých zákazníků již dnes nainstalované, je připravena pro rádiový přenos dat a jsou dostatečně citlivé, aby protékající toaletu dokázaly zachytit,“ uvádí Jana Machková, ředitelka společnosti ista Česká republika, a dodává: „Stačí si jen tuto službu u nás aktivovat. V případě bytového domu to může udělat správce objektu,“ doplňuje. Je samozřejmě také možné nechat si při příští výměně nainstalovat vodoměr ještě citlivější, jakým je např. modilys m, který už dokáže odhalit i kapající kohoutek.
I ten totiž může způsobit výrazný růst nákladů za vodu. Pokud by jeden kohoutek v bytě silně kapal celý rok, je to bezmála devět tisíc korun. A takových kapajících kohoutků může být v domě či bytě samozřejmě víc.
Zeptejte se správce svého bytového domu na jednání družstva nebo sdružení vlastníků a nechte si aktivovat novou službu „Detekce nechtěných úniků vody“ od společnosti ista. Ročně vás to bude stát zanedbatelnou částku v porovnání s náklady na vodu v případě protékající toalety či kapajícího kohoutku.
 
Jak to funguje v praxi?
Běžný vodoměr domaqua m od společnosti ista je již standardně vybaven rádiovým modulem, který pravidelně odesílá informace o průtoku vody do sběrnice dat memonic 3 v domě a následně jsou informace odeslány do centrály ista. Software pak dokáže vyhodnotit, zda se jedná o běžný průtok způsobený lidským chováním, nebo o nechtěný soustavný průtok způsobený závadou. Po pěti dnech soustavného úniku vody systém informuje prostřednictvím portálu ista, SMS nebo e-mailu správce nemovitosti, případně přímo nájemníka.
Příklady úniků vody

Kapající kohoutek

4 l/h

Silně kapající kohoutek

12 l/h

Protékající toaleta

25 l/h

O společnosti ista Česká republika
ista je jednou z předních světových společností působících v oblasti zvyšování energetické účinnosti budov. Svými produkty a službami pomáhá udržitelným způsobem hospodařit s energiemi, šetřit náklady a emise CO2. Společnost se specializuje na měření a rozúčtování individuální spotřeby energií a transparentní vizualizaci dat o spotřebě pro bytové domy a komerční nemovitosti. K tomu využívá portfolio hardware komponentů – poměrové rozdělovače nákladů na teplo, vodoměry, měřiče tepla a související instalační systémy. Je průkopníkem v oblasti výzkumu a vývoje měřicí techniky. Společnost ista usiluje o spravedlivé rozdělení nákladů na odebrané teplo a vodu na základě individuální spotřeby. Už déle než 100 let poskytuje své služby více než 12 milionům bytových jednotek ve 24 zemích po celém světě. V České republice ista působí od roku 1992 a poskytované produkty a komplexní služby patří k nejspolehlivějším a nejvyspělejším na českém trhu. Více informací najdete ZDE.

Poznámky:

1 Od roku 1990, kdy byla denní spotřeba vody na jednoho obyvatele v České republice na svém historickém maximu (173,5 litru), klesla už téměř na polovinu (loni v průměru 88,3 litru), přesto platíme za vodu stonásobně víc než tehdy. Vládní koncepce boje proti dopadům sucha, schválená 24. července 2017, navíc počítá s dalším možným nárůstem cen vody.

2 Vodné: z průměrných 35,60 koruny/m³ na 36,70 koruny/m³ bez DPH.

3 Stočné: z průměrných 30,70 koruny/m³ na 32,10 koruny/m³ bez DPH. 
Zdroj: Výkaz ČSÚ za rok 2016

Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama