e-news.cz - kurzy
Reklama

Více než polovina firem poskytuje zaměstnancům kurzy a školení

06.03.2018, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Více než polovina firem poskytuje zaměstnancům kurzy a školení

Téměř polovina všech dospělých v České republice se celoživotně vzdělává – především v kurzech souvisejících s výkonem jejich práce.

Nejčastěji nabízejí svým zaměstnancům možnost dalšího vzdělávání větší firmy. V porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie však Češi dalším vzděláváním tráví nejméně času. Cizí jazyk ovládá šestapadesát procent lidí. Informace uveřejnil na svém webu Český statistický úřad.
V roce 2016 se podle údajů Českého statistického úřadu alespoň nějak vzdělávalo 46 % lidí v České republice ve věku 25 až 64 let. Většina z nich upřednostňovala neformální (resp. mimoškolní) vzdělávání, jako například nejrůznější školení a vzdělávací kurzy. „Bezmála každý druhý pracující se vzdělává kvůli svému zaměstnání,“ potvrdil Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ, podle něhož ve valné většině případů tyto pracovníky finančně podporuje zaměstnavatel a daná školení se nejčastěji odehrávají v pracovní době.
Nepovinné kurzy a školení nabízí zaměstnancům více než každá druhá firma, přičemž častěji takovou příležitost nabízejí velké společnosti. Nejvíce se vzdělávají lidé z oblasti peněžnictví a pojišťovnictví, naopak nejméně lidé zaměstnaní v ubytování, stravování a pohostinství. Míra zapojení vysokoškoláků do následného vzdělávání je skoro čtyřikrát vyšší než u osob se základním vzděláním a dvakrát vyšší než v případě vyučených.
Podíl dospělých Čechů, kteří se dále vzdělávají, je přibližně na úrovni evropského průměru. Podle místopředsedy ČSÚ Marka Rojíčka však v porovnání s ostatními státy trávíme neformálním vzděláváním nejméně času. Zatímco v Česku připadá na účastníka v průměru 35 hodin dalšího vzdělávání ročně, jinde je to i dvojnásobek. Například v Rakousku tráví lidé na školeních a kurzech 87 hodin a v Německu 68 hodin.
Co se týká jazykové vybavenosti, základní znalost některého z cizích jazyků má podle průzkumu 56 % lidí ve věku 18 až 69 let. Angličtinu zvládá na základní úrovni 24 % lidí, na pokročilé úrovni pak 22 %, přičemž se jedná zejména o mladé lidi. Dalšími nejrozšířenějšími cizími jazyky, k nimž se Češi hlásí, jsou němčina a ruština.
Na rozdíl od většiny evropských států dospělí Češi nejeví přílišný zájem o vzdělávání, když 87 % respondentů sdělilo, že své zapojení do dalšího vzdělávání považují buď za dostatečné, nebo o něj nestojí.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama