e-news.cz - kurzy
Reklama

Zvyšování platů letos plánuje devadesát procent tuzemských firem

02.03.2018, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zvyšování platů letos plánuje devadesát procent tuzemských firem

Více než polovina společností plánuje v tomto roce nabírat nové zaměstnance, devět z deseti zaměstnavatelů letos chce svým lidem zvyšovat

platy. Mezi manažery firem ale rychlým tempem ubývají ti, kteří vidí letošní rok optimisticky. Jedním z největších problémů je pro firmy nedostatek pracovních sil, kterým se zabývá vedení devíti z deseti podniků. Vypovídají o tom data průzkumu poradenské společnosti KPMG, kterého se za Českou republiku zúčastnilo dvě stě šedesát šest generálních ředitelů, finančních ředitelů a majitelů podniků.
Tuzemští řídící pracovníci se na letošní rok nedívají s přílišným optimismem. Pouze méně než třetina respondentů z řad manažerů (29 procent) očekává, že se v letošním roce v České republice meziročně zlepší ekonomická situace. Naopak každý čtvrtý dotazovaný má obavy, že se situace ve srovnání s loňským rokem zhorší. Necelá polovina (44 procent) předpokládá, že se současný stav nezmění.
Co se týká srovnání s očekáváním ostatních manažerů zemí střední a východní Evropy, patří Češi podle letošního průzkumu na samý chvost žebříčku optimismu. Přitom ještě před třemi lety v roce 2015 byli čeští manažeři vůbec nejoptimističtější v tomto regionu. Na rozdíl od České republiky se na Slovensku situace téměř nezměnila, podobně jako u majitelů českých rodinných podniků, kteří vyhlížejí do budoucna nadále s optimismem.
Pesimismus manažerů může být spojen například s napjatou situací na trhu práce, kdy nadále chybí pracovní síly, ty kvalifikované obzvlášť. Právě dvě třetiny řídících pracovníků uvádějí, že kvalifikovaná pracovní síla je tím faktorem, který tuzemským firmám nejvíce pomáhá držet krok s konkurencí. Kvalitních zaměstnanců je nicméně nedostatek, což negativně ovlivňuje fungování firem. Sedmdesát procent respondentů z České republiky v tom vidí největší problém, který ohrožuje růst obratu podniků.
V souvislosti s tím je už třetím rokem po sobě udržení kvalitních zaměstnanců nejvýznamnější oblastí, kterou podnikové vedení řeší. Podle průzkumu se tímto problémem zabývá téměř devadesát procent manažerů. Stejný podíl firem má letos v plánu zaměstnancům zvyšovat mzdy, přičemž většinou se bude jednat o navýšení do pěti procent. Celých 35 procent podniků zvýší mzdy až o deset procent.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama