Apogeo
Reklama

Češi lépe splácejí dluhy, ubývá nezodpovědných půjček

27.04.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Češi lépe splácejí dluhy, ubývá nezodpovědných půjček

Téměř plná zaměstnanost a rostoucí platy se podle inkasní agentury M.B.A. Finance projevují lepší platební morálkou dlužníků.

„Do problémů se splácením se dostává oproti loňskému roku o polovinu méně dlužníků. Rostoucí platy lidem umožňují financovat chod domácnosti a zároveň splácet dluhy. Problémových dlužníků podstatně ubylo,“ shrnuje vývoj zadluženosti českých domácností Jakub Zetek, provozní ředitel inkasní společnosti M.B.A. Finance.
Podstatně klesl i počet dlužníků, kteří se dostali do platební neschopnosti kvůli nízké finanční gramotnosti. „Pozitivně se projevuje regulace odvětví finančních služeb, které nyní mohou nabízet jen licencovaní poradci. Nezodpovědně si půjčovat lze i nyní, ale není to tak snadné jako dřív, kdy s předlužením pomáhali bezskrupulózní finanční poradci,“ dodává Jakub Zetek.
Z letošních dat o dlužnících vyplývá, že v oblasti financování chodu domácnosti dluží lidé po splatnosti nejvíce za peněžní služby a pojištění (63 procent), kde je pro dlužníky případný postih nejméně hmatatelný. „Obvykle přestanou jako první platit za pojištění, někteří dlužníci si dokonce mylně myslí, že nezaplacením se automaticky pojistná smlouva ukončí,“ shrnuje Jakub Zetek.
U mobilních operátorů (30 procent) a v případě energií (7 procent) se domácnosti snaží účty hradit co nejdéle. „Tyto služby většinou potřebují a jsou si vědomi, že mohou být rychle odpojeni, takže přestávají platit až v okamžiku finančního kolapsu,“ vysvětluje Jakub Zetek, provozní ředitel společnosti M.B.A. Finance.
Češi loni dlužili po splatnosti za služby spojené s provozem a financováním domácnosti v průměru 7 422 korun. „Očekáváme, že letos částka poklesne, novou průměrnou částku budeme znát koncem května,“ říká Jakub Zetek. Dluhy spojené s provozem a financováním domácnosti nezvládají splácet hlavně dlužníci z Ústeckého, Karlovarského a Libereckého kraje. Naopak nejméně se do problémů se splácením dluhů dostávají lidé ze Zlínska, Vysočiny a Olomouckého kraje.
Vyplývá to z analýzy inkasní společnosti M.B.A. Finance, která zkoumala data o 540 tisících dlužníků, kteří se dostali do problémů se splácením výdajů spojených s chodem domácnosti, tedy za energie, telekomunikační služby, pojištění a bankovní financování.
Splátková disciplína může rychle skončit, finanční rezervu má jen málokdo. Ačkoli řadě zadlužených domácností se daří držet nad dluhovou pastí, snadno tam mohou spadnout. S rostoucími příjmy totiž roste i chuť si půjčit víc, a to i s vědomím, že domácnost nemá finanční rezervu. Pokud by ale ekonomika šla do recese a začala růst nezaměstnanost, mohla by to být pro řadu dlužníků katastrofa. „Setkáváme se s dlužníky, kteří si v ten samý den půjčí od několika firem. Dokud mají práci, dokáží závazky splácet, ale stačí třeba měsíční výpadek příjmů a ocitnou se v platební neschopnosti,“ varuje Jakub Zetek.
Z analýzy dluhů spravovaných společností M.B.A. Finance vyplývá, že pro zvládnutí neočekávaných výdajů či překlenutí nemocenské by domácnosti měly mít rezervu ve výši šestinásobku měsíčních příjmů: „V praxi to znamená si půjčovat pouze tehdy, když mám finanční rezervu. Typický dlužník, který se dostane do problémů se splácením, nemá rezervu prakticky žádnou. Finanční rezervou jsou myšleny peníze na spořícím účtu, nikoli kontokorent nebo jiná forma půjčky,“ dodává Jakub Zetek.
Že dlužníci jsou jen vypočítaví lenoši, je mýtus, těch problémových je do 20 procent. Analýza M.B.A. Finance vyvrací častý názor, že dlužníci jsou vypočítaví lenoši, kteří se jen vymlouvají a dělají dluhy. „Těch vyloženě problémových dlužníků je zhruba pětina, valná většina dlužníků má vůli splácet, ale může to být běh na dlouhou trať. V dnešní době si totiž seriózní věřitelé, třeba banky, už dobře rozmyslí, komu půjčí, takže chroničtí dlužníci půjčku nedostanou,“ říká Jakub Zetek.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama