Apogeo
Reklama

V roce 2030 může být Pražanů mnohem více, než se čekalo

11.04.2018, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
V roce 2030 může být Pražanů mnohem více, než se čekalo

Právě vydané údaje Českého statistického úřadu o stavebnictví na první pohled nebudí vášně.

Obor se meziročně zvedl o 9,4 procenta a dařilo se zejména pozemnímu stavitelství, ale z dlouhodobého hlediska jsou hodnoty stále velmi slabé. Pozoruhodnější jsou ale čísla u počtu zahájených bytů v našem hlavním městě. Tam se v únorových a předtím i v lednových kolonkách krčí čísla, na která by snad mohlo pyšné větší okresní město, ale rozhodně ne česká metropole. Když se navíc tato čísla propojí s nadprůměrným růstem počtu obyvatel, nastává otázka, kde budou tito noví Pražané za pár let bydlet.
Počet zahájených bytů v bytových domech v Praze činil v únoru 61 bytů. Za leden a únor pak bylo dohromady zahájeno jen 97 bytů v bytových domech. Vloni bylo přitom za stejné období zahájeno o 274 bytů více. Pokud by toto „závratné“ tempo pokračovalo v průběhu celého roku 2018, jen stěží bychom se dostali na potřebný počet šest tisíc bytů ročně, jež je dle strategického plánu každoročně potřeba.
Jistě, pokud by nebyla poptávka po bytech, je to v pořádku. Ale jestliže je na trhu jednoznačný převis poptávky nad nabídkou dostupných bytů, je to na pováženou. Podle dat IPR by se do hlavního města mělo do roku 2050 vejít 1,5 milionu obyvatel. Na konci roku 2017 to však již bylo bezmála 1,3 milionu lidí s trvalým pobytem. Průměrný roční přírůstek stěhováním činil za poslední 4 roky více než 10 tisíc obyvatel. V případě přetrvávajícího trendu lze pak odhadem dojít k tomu, že v roce 2050 (za 32 let) bude trvale žít v Praze o 100 tisíc obyvatel více, než ještě v roce 2014 odhadoval IPR. To by znamenalo ubytovat v Praze jedno okresní město velikosti Liberce či Olomouce.
S alarmujícím zjištěním v této souvislosti nedávno přišlo Sdružení pro architekturu a rozvoj, které se snaží oživit pozitivní a dynamický stavební rozvoj v České republice, a jehož zakládajícími členy jsou mimo jiné i přední čeští architekti, projektanti, ekonomové či odborníci na stavební legislativu. Jak uvádí sdružení ve své tiskové zprávě, podle strategického plánu hlavního města je potřeba v Praze ročně 6000 nových bytů. Jenže od roku 2010, kdy se povolování velmi zpomalilo, je v průměru ročně povolováno jen 3 500 bytových jednotek. Jestliže tedy bude povolování tímto tempem pokračovat i nadále, bude v Praze v roce 2030 chybět kolem 50 tisíc bytů.
V čem je zakopaný pes? Proč se v Praze zahajuje tak málo bytů? Odpověď lze nalézt ve statistikách délky povolovacího procesu. Zrození běžného bytového domu ještě před prvním kopnutím do země totiž pražským developerům zabere v průměru bezmála 9 let. Vlastní výstavba je pak přitom otázka roku a půl. Dokončení bytového domu v Praze se tak přes veškeré porodní komplikace natahuje na více než 10 let. A není to jen kvůli mnoha razítkům a putování stavebníka od úřadu k úřadu. Je to i kvůli neodmyslitelným odvoláním, která se objevují prakticky u všech projektů ve všech fázích projednávání a která jakoukoliv výstavbu záměrně a mnohdy zcela nesmyslně paralyzují.
Tento tristní stav pak logicky vede k jedinému možnému důsledku. Ceny bytů v Praze lámou rekordy a bydlení v metropoli se stává nedosažitelným snem pro mnoho slušně vydělávajících rodin. Průměrná nabídková cena bytu v Praze totiž na konci roku 2017 přeskočila hranici 90 tisíc za m2. Za dva roky zde ceny vzrostly o téměř 40 procent. Není tak daleko k situaci, kdy postupně kromě řidičů autobusů, učitelů či zdravotních sester nebudou v Praze moci bydlet ani zástupci ostatních důležitých profesí, kterým jejich výdělek náklady na bydlení prostě nepokryje.
Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group a.s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama