Apogeo
Reklama

Vyplatí se podnikateli auto na leasing nebo je lepší půjčka?

26.04.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vyplatí se podnikateli auto na leasing nebo je lepší půjčka?

Poradna: Jsem OSVČ, instalatér, a potřebuji si pořídit k podnikání nové auto.

V ceně do dvou set tisíc korun, to staré prodávám za sedmdesát tisíc. Je pro mě lepší půjčka nebo leasing?
Na tuto otázku neexistuje jednoznačná, univerzální odpověď. Je třeba zvážit několik aspektů. Zatímco u úvěru je kupující přímo majitelem vozu a má tak možnost odepisovat si nový automobil v účetnictví, u leasingu je majitelem do doby splacení všech závazků leasingová společnost. Je tak zapsaná i ve velkém technickém průkaze, který je uložen u leasingové společnosti. U některých úvěrových společností tomu může být stejně, protože někdy může vůz sloužit i jako zástava úvěru. Pokud klient požádá, je možné někdy i za poplatek, že společnost provozovateli auta velký technický průkaz zapůjčí a ten ho po vyřízení úředních záležitostí opět vrátí zpět společnosti.
Důležitou při rozhodování může být výše jednorázového poplatku za uzavření smlouvy. U leasingu je jednorázový poplatek za uzavření smlouvy většinou mírně vyšší než v případě úvěru. Mohou zde ale nastat velké rozdíly v poplatcích, a proto je velmi důležité při podpisu smlouvy o nich být informován dopředu a poplatky či sazebníky si přečíst.
Pokud klient chce provést změnu ve smlouvě či změnu splácení, bude zpravidla platit několikatisícový poplatek. Stejně tak i při předčasném doplacení úvěru. Některé leasingové společnosti dokonce ani neumožňují předčasné ukončení smlouvy či prodej vozu před sjednaným koncem leasingu. Záleží vždy na konkrétních podmínkách dané společnosti.
U leasingu je třeba ještě počítat, že bonusy z povinného ručení a havarijního pojištění za jízdu bez nehod lze uplatnit nejdříve po doplacení zůstatkové hodnoty a faktickém převedení auta na majitele. Některé úvěrové či leasingové společnosti mohou mít v podmínkách, že je nutné mít k zakoupenému autu sjednáno vedle povinného ručení i havarijní pojištění.
Z praxe vím, že někdy podmínky leasingu a díky tomu získané slevy na pojištění nového či staršího auta mohou být ale výhodnější než úvěrové podmínky.
Stručně řečeno záleží vždy na konkrétních nabídkách jednotlivých společností. Do úvahy vstupují nejen úroky a poplatky, ale i daňová zvýhodnění, odpočty a podmínky pojištění jak cenové tak svým plněním.
Josef Šimon, oblastní ředitel OVB Allfinanz
Josef Šimon o sobě
S manželkou Štěpánkou bydlím od roku 2011 v Jihlavě, kam jsem se přistěhoval z Chotěboře. Mou velikou vášní je hudba, proto se ve svém volném čase věnuji hře na trombon v populární jihočeské dechové kapele Libkovanka, se kterou jsem natočil i tři CD a jedno DVD a pravidelně nás posluchači mohou slyšet v Českém rozhlase České Budějovice, Vysočina, Brno a na TV Šlágr. Velkou „zábavou“ je nyní pro mě i chod společenství vlastníků v domě, kde jsme vloni koupili nový byt.
Finančnímu poradenství se věnuji od června 2006 a od prvopočátku spolupracuji s mezinárodní evropskou společností OVB Allfinanz, a.s. Mou filozofií je poskytovat vždy klientům ucelený přehled o jednotlivých nabídkách produktů na českém finančním trhu a dlouhodobý servis. Jsem zprostředkovatel komplexních finančních služeb, nikoliv zástupce konkrétní banky nebo pojišťovny. Na mé práci mne nejvíce baví poznávání nových lidí. Klíčovými hodnotami je pro mne spolehlivost, důvěra a dlouhodobost. Mým cílem je profesionálně pomáhat lidem. Chci jim pomoci splnit jejich sny a zvládnout těžké životní situace.
V tuto chvíli mám se svými spolupracovníky pět poboček s dvaceti aktivními spolupracovníky. Hlavní kancelář mám v Jihlavě a moji kolegové v Praze, Hořovicích, Plzni a ve Všerubech u Plzně.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama