e-news.cz - kurzy
Reklama

Potřebuje Praha moderní architekturu? Lidé v tom mají jasno

29.05.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Potřebuje Praha moderní architekturu? Lidé v tom mají jasno

To je téma, které budou diskutovat přední odborníci a architekti z ČR i zahraničí na mezinárodní konferenci ve středu 30.

května v Praze. Akci pořádá Sdružení pro architekturu a rozvoj, což je spojení odborníků z oboru architektury, stavebnictví a developementu, spolu s hlavním městem pod záštitou primátorky Adriany Krnáčové. Veřejnost má v této otázce jasno. Moderní ikonické stavby od předních architektů z ČR i zahraničí jí v Praze chybí.
Pokud si lidé mají vzpomenout na nějakou moderní stavbu v Praze, jako první se jim vybaví Tančící dům. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR) zadalo agentuře IPSOS. Začátkem května se dotazovala tisícovky Pražanů. Tančící dům to je ale soukromá investice a nositelem velké architektury v zahraničí je obvykle veřejná budova typu národní knihovny, muzea nebo koncertního sálu. A taková nová stavba se v Praze roky neobjevila. Pražané by přitom chtěli, aby město nebo stát investovaly prostředky do nové moderní veřejné budovy s unikátní architekturou.
Podrobnější výsledky velkého průzkumu veřejného mínění představí SAR na konferenci a novináře s nimi seznámí na následném neformálním setkání, 30. května ve 13:30 v Rezidenci primátorky na Mariánském náměstí.
Tu velkou architekturu tady opravdu nemáme. Jen trochu vybočíme z průměru a už si myslíme, že jsme světoví,“ poznamenal k tématu přední český architekt a člen SAR Josef Pleskot. Podle něho by příležitostí pro uplatnění ikonické architektury mohla být nějaká veřejná budova, aktuálně nejlépe velký koncertní sál, který Praha zvažuje vybudovat u metra Vltavská.
Po velkých veřejných stavbách od významných architektů ale nevolají jen lidé z oboru. Chybí i představitelům města. „Každý pohled zvenčí nám může jen prospět. Praha potřebuje moderní architekturu a zkušenosti ze světa ukazují, že obava ze ztráty charakteristické tváře Prahy, je naprosto lichá. Nerozumím tomu, proč se stále chceme srovnávat s jinými městy, ale veškerý progres brzdíme. Těším se, že brzy po této konferenci budu zahajovat výstavu osobitého architekta Santiaga Calatravy Vallse, který na začátku června přijede do Prahy. Calatrava navrhuje extravagantní budovy a mosty, jež se stávají symboly metropolí po celém světě. Třeba se nám podaří, aby i Praha měla někdy v budoucnu jednu z jeho staveb,“ řekla pražská primátorka Adriana Krnáčová, která bude mezinárodní konferenci o budoucnosti architektury v hlavním městě ve středu zahajovat.
Na konferenci vystoupí přední čeští architekti: Eva Jiřičná, Josef Pleskot a Pavel Hnilička. V rámci konference bude vymezen rovněž prostor pro legislativní rámec moderní a výškové výstavby – záměr MMR na rekodifikaci veřejného stavebního práva přednese náměstkyně ministryně Marcela Pavlová, pohled Metropolitního plánu na moderní a výškové stavby v Praze bude prezentovat ředitel IPR Ondřej Boháč a autor plánu Roman Koucký. Praktické zkušenosti největšího rezidenčního developera bude sdílet majitel Central Group a člen SAR Dušan Kunovský.  Pohled ochrany památek zajistí autor managementu péče o památku UNESCO Jan Sedlák. V neposlední řadě zahraniční zkušenosti s propojením moderních staveb bude sdílet urbanista vídeňské radnice Rudolf Zunke a nizozemský architekt a člen rady pro zelené budovy Pero Puljiz.
Podrobnosti o konferenci naleznete na ZDE


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama