e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč se nebát mluvit anglicky aneb chybami se člověk učí

14.05.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Proč se nebát mluvit anglicky aneb chybami se člověk učí

Mnoho lidí má strach z používání cizího jazyka.

Obávají se, že při mluvení udělají chybu, a že jim ostatní nebudou rozumět. Takový přístup však není na místě. Nesmělost při mluvení anglickým či jiným jazykem studenty všeho věku zbytečně brzdí.
Je lepší mluvit nebo psát s chybami než jazyk vůbec nepoužívat,“ říká Lucie Bechná z jazykové školy Helen Doron English. Možná to zní překvapivě, ale dělání chyb dokáže učení cizího jazyka významně urychlit. Kdo se nebojí jazyk používat, ať už chybuje ve výslovnosti, při psaní nebo mluvení, zvládne ho většinou rychleji než ten, kdo se chyb sice nedopouští, ale trpí jazykovou nesmělostí.
Chybování ke studiu jazyka prostě patří. Studenti si opravenou chybu dobře zapamatují a příště ji už většinou neudělají. Je však také důležité korigovat nepřesnosti správným způsobem. Více než výsměch nebo kárání pomáhá pochvala za to, že žák nebo student nějakým způsobem dal větu dohromady. „Po pozitivním hodnocení má následovat oprava chyb. Vše se však musí nést v příjemné atmosféře, aby se cizí jazyk studentovi nezprotivil. To by byla velká chyba ze strany lektora či učitele,“ radí Lucie Bechná.
Chybování je ostatně nedílnou součástí každého vzdělávacího a výchovného procesu. Stačí si vzpomenout na své dětství. Kdo jako malý udělal nějakou chybu a dotkl se rozpálených kamen nebo třeba upadl z kola kvůli své nepozornosti, na takovou situaci jen tak nezapomene a příště se snaží udělat vše pro to, aby chybu neopakoval. S učením angličtiny nebo jiného jazyka je to podobné.
I ti nejlepší studenti, kteří zvládnou komplikovaná gramatická pravidla, neuspějí, když se těžké slovní konstrukce nepokusí uplatnit v praktickém životě. A ten, kdo má s gramatikou problémy, zažije si i složitá pravidla jiného jazyka pravidelným mluvením.
Když jste v dlouhodobém kontaktu s rodilým mluvčím, nebojte se ho požádat, aby vás opravoval,“ říká Lucie Bechná z jazykové školy Helen Doron English. Korekce by však neměla mluvícího přerušovat. To by mu mohlo sebrat odvahu. Lepší je nechat ho dokončit větu a až pak ho upozornit na největší chyby.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama