Apogeo
Reklama

Prohlášení vlády ANO a ČSSD má šest hlavních bodů

11.05.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Prohlášení vlády ANO a ČSSD má šest hlavních bodů

Programové prohlášení vlády ANO a ČSSD hned v úvodu odmítá uprchlické kvóty.

Chce prosadit důchodovou reformu, digitalizaci státu a nový zákon o příjmových daních. Mezi šesti hlavními body dokument jmenuje také strategický investiční program, posílení bezpečnosti a hájení zájmů Česka v Evropské unii. Vyplývá to z textu návrhu programového prohlášení, který má ČTK k dispozici. Text dokumentu ještě nemusí být v konečné podobě.
Vyjednávači ANO a ČSSD se dohodli na textu programového prohlášení menšinové koaliční vlády obou stran ve středu. S výsledkem chtějí obě uskupení nejprve v pátek seznámit své stranické orgány, proto ho zatím jejich představitelé nekomentovali. Vládu mají podle dosavadních dohod tolerovat komunisté a pomoci jí tak k většině ve Sněmovně.
Základem dokumentu je podle zjištění ČTK lednové programové prohlášení menšinové vlády ANO, která nezískala důvěru ve Sněmovně. V textu jsou nově zaneseny některé z priorit ČSSD, jako je zákaz privatizace veřejných služeb a společností se státní účastí, zavedení nemocenské v prvních třech dnech stonání ve výši 60 procent, zálohované výživné, zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun či garance nezvyšování spoluúčasti pacientů. Z požadavků sociální demokracie ale dokument neobsahuje například bankovní a dědickou daň.
Jedním z hlavních cílů této vlády je boj za zájmy českých občanů v EU a odmítnutí existující úpravy uprchlických kvót, neboť takto koncipované řešení není efektivní a rozděluje Evropu,“ píše se v úvodu programového prohlášení. ČR bude podle dokumentu jako evropské řešení prosazovat zajištění vnějších hranic EU a právo výběru uprchlíků na území mimo unii. V rámci EU bude chtít vláda také získat větší podporu pro boj s daňovými ráji a pro rozvoj jaderné energetiky. „Vláda nevidí v současné době možnost přijetí společné evropské měny,“ je uvedeno v prohlášení.
Podstatou důchodové reformy má být oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu a stanovení jasných finančních vztahů mezi nimi. Vláda chce také zrychlit výstavbu zejména nájemního bydlení pro seniory a mladé rodiny.
Součástí plánu na strategický investiční program je nový zákon o liniových stavbách, který má podpořit dopravní výstavbu. Vláda chce připravit budování nových jaderných bloků. Investiční pobídky hodlá poskytovat jen výjimečně pro akce s vysokou přidanou hodnotou. „Budeme hledat řešení pro zlepšení situace hospodářsky problémových regionů napříč jednotlivými resorty,“ píše se v dokumentu.
V oblasti digitalizace je cílem kabinetu maximální dostupnost vysokorychlostního internetu a elektronizace státní správy. „Vytvoříme centrální portál státu, kde si občan bude moci vše vyřídit, a k tomu využijeme služeb České pošty pro ty občany, kteří internet nemají,“ uvádí programové prohlášení.
Vedle nového zákona o příjmových daních má k reformě státu vést vyrovnaný státní rozpočet, regulace trhu práce a pravidla pro financování školství, zdravotnictví a sportu. Důsledně se mají kontrolovat regulované ceny, především vodného a stočného. Se samosprávami chce vláda jednat o výši příspěvku na výkon státní správy.
Výdaje na obranu se mají zvyšovat s vyšší účasti domácích firem. Bezpečnost země má podpořit i soběstačnost v energetice a potravinách a ochrana přírodních zdrojů. „Tato vláda nebude do státní správy dosazovat politické nominanty, naopak státní správu otevře a odpolitizuje,“ píše se v dokumentu. Má pokračovat spolupráce kabinetu se zaměstnavateli a odbory.
K textu koaliční smlouvy dospěli předsedové ANO a ČSSD Andrej Babiš a Jan Hamáček už v pondělí. Oba dokumenty má dostat k dispozici prezident Miloš Zeman. V pátek se kvůli dohodě na společné menšinové vládě sejde ke společnému jednání celostátní výbor a poslanecký klub ANO a také předsednictvo ČSSD. Vyhlásit má vnitrostranické referendum o společné vládě, které potrvá až do první červnové dekády.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama