e-news.cz - kurzy
Reklama

Řidiči telefonováním za jízdy způsobí deset tisíc nehod

02.05.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Řidiči telefonováním za jízdy způsobí deset tisíc nehod

Řidiči na českých silnicích způsobí ročně až deset tisíc nehod, jejichž příčinou je používání mobilního telefonu při řízení.

Škody z těchto nehod se loni vyšplhaly na na více než půl bilionu korun a zemřelo při nich šedesát pět lidí. Na dnešní tiskové konferenci ke kampani upozorňující na důsledky nepozornosti za volantem to řekl výkonný ředitel České asociace pojišťoven (ČAP) Jan Matoušek

Počet nehod způsobených telefonováním řidičů dlouhodobě roste. „Každodenně vídáváme řidiče, kteří při řízení vozidla drží mobilní telefon a telefonují nebo píší zprávy, čímž se nesoustředí na dění v silničním provozu,“ uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Podle pověřeného vedoucího BESIP Tomáše Neřolda jsou řidiči při telefonování ovlivněni zhruba stejným způsobem, jako při 0,8 promile alkoholu v krvi. „Při psaní krátké textové zprávy ztratí řidič pozornost na pět vteřin. Za tu dobu ujede při pouhé padesátce devadesát metrů,“ dodal Neřold. Podle statistik BESIP používá mobil více než 60 procent řidičů a většina z nich nepoužívá handsfree. Třetina řidičů při řízení píše zprávy a šestina fotí nebo natáčí videa.
Používání telefonu za volantem je třetím nejčastějším dopravním přestupkem. Ročně řidiči způsobí padesát tisíc přestupků. Častější jsou už jen přestupky spojené s překročením dovolené rychlosti a nepřipoutání se. Podle Lercha sankce a bodový postih řidiče od tohoto chování neodrazují. Řidičům hrozí za používání telefonu při řízení pokuta do tisíce korun a ztráta dvou bodů.
Kampaň ČAP a BESIP ke změně chování řidičů odstartuje v polovině května. Bude stát zhruba 40 milionů korun a zahrnuje emotivní televizní spoty, reklamu a informace na internetu. Kampaň bude financována z Fondu zábrany škod, kam pojišťovny odvádí ročně tři procenta z povinného ručení.
Držení mobilního telefonu je na českých silnicích zakázána od roku 2002. Řidiči mohou za jízdy telefonovat pouze při využití zařízení handsfree.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama