e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda v demisi chce změnit fond rozvoje bydlení v investiční fond

23.05.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vláda v demisi chce změnit fond rozvoje bydlení v investiční fond

Vláda v demisi plánuje přeměnit Státní fond rozvoje bydlení na Státní investiční fond.

Z něj by mohly na své záměry získat peníze obce a kraje. Kraje chce kabinet také požádat, aby sestavily přehled investic obcí a vyčíslily je. Na výroční konferenci Sdružení místních samospráv (SMS) to dnes řekl premiér v demisi Andrej Babiš. SMS podle svého šéfa Stanislava Polčáka plán zřídit investiční fond pro obce vítá.
Požádáme všechny kraje, aby to udělaly (vyčíslily investice obcí), abychom měli přehled o investicích,“ uvedl Babiš. Podle něj se ministerstvo financí bude v připravovaném rozpočtu na příští rok snažit potřeby samospráv „maximálně zohlednit“. Návrh podoby státní pokladny pro rok 2019 by resort měl předložit kabinetu do konce května.
Babiš uvedl, že investice obcí zmapoval Jihomoravský kraj, který sumu vyčíslil na 35 miliard korun.
Kabinet v demisi plánuje podle premiéra proměnit Státní fond rozvoje bydlení na Státní investiční fond a změnit ministerstvo pro místní rozvoj na ministerstvo investování. Podle ministryně pro místní rozvoj v demisi Kláry Dostálové (ANO) by z transformovaného fondu putovaly peníze do tří oblastí – na bydlení, regionální rozvoj a na sport, kulturu a cestovní ruch.
Sdružení místních samospráv, které zastřešuje přes 1 700 menších měst a obcí, existuje deset let. V příštích letech se chce podle Polčáka soustředit na snižování administrativní zátěže a právě na financování menších měst a obcí. „Jejich investiční potřeby se neřeší,“ uvedl Polčák. Záměr zřídit fond, z něhož by obce mohly získat podporu na investice, SMS vítá.
Z transformovaného fondu z části na bydlení by podle Dostálové putovaly peníze například na demolice budov v takzvaných sociálně vyloučených lokalitách, na oživení takzvaných brownfieldů neboli zanedbaných prostor bývalých továren či zemědělských a vojenských objektů, výstavbu komunitních domů pro seniory či pečovatelských domovů. Z financí na regionální rozvoj by se investovalo do silnic, veřejných prostranství, knihoven, tělocvičen či komunitních center. Z kapitoly pro sport, kulturu a cestovní ruch by se podpořila obnova památek na venkově, infrastruktura, naučné či bruslařské a cyklistické stezky.
Obce do tří tisíc obyvatel by mohly získat 70 procent sumy na investici od státu z fondu a 30 procent by doložily samy. Na jejich díl by jim kraj mohl přispět až 95 procenty, uvedla ministryně v demisi. Města do do deseti tisíc obyvatel by pak mohla mít od státu tři pětiny částky a dvě pětiny by zajistila sama. Dostat peníze by mohla i města s více než deset tisíc obyvateli kromě statutárních měst, která zvládnou menší projekty sama, uvedla Dostálová.
Dodala, že její úřad pracuje na národním investičním plánu. V příštím období by se mohlo upravit také čerpání peněz z EU fondů. „Budeme se snažit mít tři čtyři velké operační programy, aby se s penězi dalo víc operovat. Jeden z programů by byl zaměřen na územní dimenzi,“ dodala Dostálová.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Minulá výkonost negarantuje budoucí zisky

30.12.2023, Autor: Jan Mareš

Už jsou to dva roky, kdy jsem se letmo dotkl tématu SPAC, tedy veřejně obchodovaných akvizičních vehiklů. V té době zažívaly období propadu, ale tak to již chodí - minimálně od doby „Tulipánové horečky“ v 17. století.

Nastává éra dluhopisů?

20.10.2023, Autor: Z blogosféry

Dluhopisy jakožto třída aktiv jsou obecně považovány za konzervativní a bezpečnou investici.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Další snižování státního důchodu. Vyplatí se raději investovat?

25.09.2023, Autor: Z blogosféry

Důchod nás jednou čeká všechny, ale na stát bychom se rozhodně spoléhat neměli. Státní důchod se bude v poměru k průměrným mzdám stále snižovat. Kolik peněz budu na důchod potřebovat? Kolik mám dávat pravidelně stranou? A pomohou mi v tom nějaké finanční produkty?

Objem korporátních dluhopisů se v červnu propadl, výnosy však vzrostly

06.09.2023, Autor: Z blogosféry

V červnu 2023 vydaly firmy korporátní dluhopisy za 3 miliardy Kč, průměrná splatnost emisí představovala 3,8 roku a vážený průměr výnosů 8,8 %. Zatímco objem emisí se ve srovnání s předchozím rekordním měsícem výrazně snížil, výnosy dluhopisů vzrostly.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

V dubnu vydaly firmy dluhopisy v objemu téměř 8 miliard Kč, nejvíce za tři čtvrtletí

02.07.2023, Autor: Z blogosféry

Objem firemních dluhopisů, vydaných v dubnu 2023, se přiblížil 8 miliardám korun, což je výrazně více než v předcházejících měsících a nejvíce od července 2022. Jejich průměrný výnos dosahoval 8,1 %, což je o něco méně než v březnu, průměrná doba splatnosti se naopak prodloužila na 3,9 roku a mírně překonala celoroční průměr. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, který provozuje Dluhopisomat.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Je každý dluhopis bezpečnou investicí?

29.05.2023, Autor: Z blogosféry

Velká část investorů má dluhopisy za investice s malým rizikem. Nejen, že se to často říká, ale někdy tomu tak opravdu je. Pozor ovšem na to, že investice do dluhopisů může být i poměrně rizikovým sportem. Jak takové dluhopisy ale rozlišit?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama