Apogeo
Reklama

Žádná „batikovaná trička“, děláme reálné koncepty (II)

07.05.2018, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Žádná „batikovaná trička“, děláme reálné koncepty (II)

Dokončení rozhovoru s Pavlem Podruhem, zakladatelem firmy a projektu Český ostrovní dům
Je českým inovátorem, podnikatelem, cestovatelem a muzikantem. Je renesanční osobností dnešní doby. Cílem firmy je urychlit nástup udržitelnějších technologií do domácností a budov. Říká, že potřebuje cítit, že je užitečný.
Jak si představujete dům budoucnosti?
Není překombinovaný, dokáže ale vyrábět veškerou svou energii sám a ještě přebytky sdílet s ostatními, maximálně využívá dešťovou vodu, pokud nějaká bude, šetří s vodou pitnou, recykluje jí. Umí předpovídat stavy, disponuje zdravým vzduchem a část jídla si vypěstuje sám. Rád bych si myslel, že toto bude stačit k udržitelnější budoucnosti, ale nejsem si tím úplně jist.
Hodně se hovoří o Průmyslu 4.0 či sdílené ekonomice? Zasáhnou tyto trendy i do nových stylů staveb a bydlení?
Hned jak začnou být výrazně ekonomicky či jinak výhodné pro ty, kteří se těmito trendy zabývají, ale především pro jejich koncové uživatele, pak jistě. Také to může celé být jen bublina, respektive přání.
Letos jste v rámci 25. výročí soutěže Manažer roku obdržel od České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj cenu Inovace pro udržitelný rozvoj. Za co konkrétně jste tuto cenu dostal?
My jsme se během tří let stali poměrně velkou otevřenou platformou pro sdílení znalostí o emerging technologiích v kontextu šetrnějšího nakládání se zdroji v architektuře. Žádná batikovaná trička, ale reálné koncepty a vhledy do problematiky. Všechno toto sdílíme s veřejností a odborníky zdarma tak, aby mohli cokoliv zreplikovat v co možná největším počtu. Našich aktivit si všimlo již více než čtyři milióny Čechů. Zároveň provozujeme největší studentskou architektonicko-technologickou soutěž ve střední Evropě. Vyvinuli jsme nedostatkový systém řízení budov a vývoj jako takový nás začal dost bavit. Je to vzrušující. Zavazuji se, že toto budeme dělat i dále.
Chystáte nějaké další novinky či nové projekty do příštích let?
Ano, právě jsme také dokončili prototypový vývoj vlastního domácího bateriového úložiště. Pořád vidím nové a nové revoluční baterie, které změní svět. Je mi ale divné, že je nikde nevidím nainstalované. Takže já o revoluci mluvit nebudu. Opět, vidíme na trhu nedostatek jednoho konkrétního produktu, domácího bateriového úložiště, které by se uživateli skutečně vyplatilo, přineslo by mu nějakou hmatatelnou pozitivní motivaci. Ruku na srdce, taková baterie na trhu není. Proto jsme se nejdřív zamysleli nad tím, co by ta pozitivní motivace mohla být, našli v tom byznys model a podle toho vyvinuli baterii.
Kromě architektury se také věnujete i muzice. Byl jste zpěvákem kapely Pub Animals, s kterou jste v roce 2011 získal žánrové ocenění Akademie populární hudby Anděl za album Safar-I. Proč právě reggae? Bylo to ovlivněno vaším pobytem v USA? Věnujete se i jiným žánrům?
Reggae miluji, ale byla to spíš shoda okolností, že jsem potkal lidi, kteří ho umí a chtějí hrát. Kdybych je nepotkal, asi bych dělal popík nebo třeba funky, které miluju ještě víc. V Americe jsem zpíval v černošských sborech a to bylo tedy neuvěřitelné.
Odpočíváte také někdy? Kde čerpáte inspiraci pro své další plány a projekty?
Každý den mám určitě čas i na zahálku, při které toho vlastně vymyslím nejvíc. Je to zajímavé, flow je pro mě relaxační stav klidu, z kterého se mi rodí další kroky. Necítím nějaký nedostatek odpočinku, ani se nekroutím pod tíhou stresu, jsem každý den v lese, opékáme špekáčky na zahradě, čtu si knížky, žiju vlastně úplně normálně a nevím ani, proč bych neměl.
Děkuji za rozhovor.
https://www.ekonomickymagazin.cz/2018/05/beru-spolecenskou-uzitecnost-za-novou-formu-platidla-i/


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama