Apogeo
Reklama

Bisnode: Platební neschopnost nejčastěji přežijí zemědělské firmy

04.06.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Bisnode: Platební neschopnost nejčastěji přežijí zemědělské firmy

Dočasnou platební neschopnost dokážou překonat nejčastěji zemědělské firmy nebo subjekty z oblasti ubytování, stravování a služeb.

Výrazně méně pravděpodobné to je u firem podnikajících ve stavebnictví nebo zpracovatelském průmyslu. Vyplývá to z analýzy dat společnosti Bisnode ze vzorku sto osmdesáti tisíc firem.
U firem, které v posledních čtyřech letech začaly hradit své závazky více než 30 dnů od splatnosti, hrozí výrazný nárůst rizika následného vstupu do úpadku. Míra rizika se ale zásadním způsobem liší podle oboru podnikání,“ uvedl analytik Bisnode Milan Petrák.
Nejúspěšněji se z dočasné platební neschopnosti dokázaly vzchopit zemědělské firmy. Ze společností, které se dostaly do situace, kdy nebyly schopny splácet své závazky ani 30 dnů po splatnosti, zkrachovala jen jedna za sta. Mírně horší výsledky vykazují podniky z oborů ubytování a stravování (1,5 firmy ze sta) a firmy zajišťující profesní, vědecké a technické činnosti (například advokátní kanceláře a marketingové firmy – dvě ze sta).
Dodavatelé by ale měli zbystřit, pokud jsou jejich obchodními partnery společnosti ze stavebnictví nebo zpracovatelského průmyslu, zejména z oborů pryžových a plastových výrobků, kovových konstrukcí a strojů,“ upozornil Petrák. Riziko jejich úpadku roste proti řádně platícím firmám několikanásobně a zkrachuje víc než pět procent z nich.
Velký rozdíl mezi jednotlivými obory je dán kombinací řady příčin, jako je sezonnost odvětví nebo pružnost dodavatelsko-odběratelských vztahů, uzavřel.

Odvětví Podíl krachujících dlužníků v procentech
Stavebnictví 5,23
Zpracovatelský průmysl 4,63
Činnosti související s odpadními vodami, odpady a sanacemi 3,30
Velkoobchod a maloobchod, opravy a údržba motorových vozidel 2,78
Doprava a skladování 2,55
Činnosti v oblasti nemovitostí 2,41
Administrativní a podpůrné činnosti 2,30
Informační a komunikační činnosti 2,26
Profesní, vědecké a technické činnosti 2,03
Ubytování, stravování a pohostinství 1,52
Zemědělství, lesnictví, rybářství 1,12

Zdroj: Bisnode
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama