e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Šest chyb, které děláme v rámci IT bezpečnosti

28.06.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Šest chyb, které děláme v rámci IT bezpečnosti

Podle nejnovějších údajů vzrostla kyberkriminalita v České republice za posledních sedm let téměř čtyřnásobně.

Jde řádově o tisíce případů ročně, ale jejich počet stále roste. Nejčastěji jde o různé typy podvodů, kdy chtějí pachatelé na svých obětech přímo vydělat, stoupá ale i počet případů narušení soukromí a osobního života.
Z konkrétních typů útoků je jako nejfrekventovanější možné zmínit krádeže osobních dat a tzv. non-payment/non-delivery zločin. Na co by si běžní uživatelé chytrých telefonů a počítačů měli dát pozor, aby neusnadňovali útočníkům přístup k datům a aplikacím, radí odborník na IT bezpečnost počítačové školy Gopas, William Ischanoe:
Pozor na veřejné WiFi sítě
Ve veřejných WiFi sítích se raději nepřihlašujte do internetového bankovnictví, mailových systémů a dalších aplikací, kde máte zajímavá konta chráněná jednostupňovým heslem bez ověřování. Ve veřejných WiFi sítích je totiž jednoduché „odposlouchávat“ komunikaci, a to bez nějakých hlubších znalostí a s vybavením v řádu stokorun.
Pozor na aplikace, zejména na mobilu
Chytré telefony stále více využíváme jako počítač, který je při ruce. Jenom tolik nedbáme o jejich zabezpečení. A protože pro útočníky jsou zajímavé oblasti masového zájmu, mohou se i na službách typu Google Play nebo App Store, kde bychom asi problém neočekávali, objevit nebezpečné aplikace. Proto je občas nezbytné i na telefonu prověřit, jestli tam neběží nějaký malware.
Neklikejte, pokud si nejste jisti, kam to vede
Přišel vám mail, ve kterém je okno, na které máte kliknout, abyste se dozvěděl více? Pod ním se může skrývat program, kterým si útočník vytvoří vstupní dvířka do vašeho počítače. Buďte obezřetní i při využívání volně dostupného softwaru – nejde jen o to, že nástraha se může schovávat v aplikaci, ale při instalaci mnohdy mechanicky odklikáváme další volby a příliš nečteme, co vlastně spouštíme.
Nenakupujte na neověřených nebo podezřelých eshopech
Tak jednoduše předejdete tomu, abyste se stali obětí nejčastějšího podvodného jednání na internetu, non-payment/non-delivery – tedy situace, kdy si uživatelé na podvodném eshopu koupí zboží, zaplatí jej, a zásilka jim nikdy nedojde, případně dojde s bezcenným obsahem
Neotevírejte podezřelé soubory ani přílohy od neznámých odesílatelů
Pozor na přílohy ve formátech přímo nebo nepřímo spustitelných souborů, maker apod. Protože takovéto soubory většina mailových poskytovatelů blokuje, mohou být nebezpečné soubory i zapakovány v archivech typu .zip, .rar apod.
Vytvořte si silná hesla a pravidelně je obměňujte
Mít silné unikátní heslo u všech služeb, které využíváte, je spíše utopie, ale u důležitých služeb jako pracovní komunikační nástroje, internetové bankovnictví nebo cloudové aplikace, kde schraňujete důležité soubory, je třeba být obezřetní. Doporučujeme vytvořit si logický konstrukt, který pomůže vytvářet a zapamatovat si unikátní silná hesla – například ze známého textu vybrat podle určitého klíče některé znaky a část z nich pak nahradit čísly.
O společnosti GOPAS
Počítačová škola GOPAS je největším poskytovatelem školení v oblasti informačních technologií na českém i slovenském trhu. Ročně absolvuje odborné kurzy téměř 30 tisíc studentů, z nichž většinu tvoří specialisté IT. I přesto, že působí na poměrně malém trhu, patří GOPAS k jedněm z největších poskytovatelů IT školení v Evropě.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama