e-news.cz - kurzy
Reklama

Soudy upozorňují na dlouhé rozhodování arbitra o pojistkách

22.06.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Soudy upozorňují na dlouhé rozhodování arbitra o pojistkách

Soudy upozorňují na dlouhé rozhodování finančního arbitra o neplatnosti smluv investičního životního pojištění.

Nejvyšší správní soud ČR zamítl kasační stížnost finančního arbitra proti rozsudku Městského soudu v Praze, kterým soud přikázal arbitrovi ve stanovené lhůtě vydat nález ve sporu klienta s Českou pojišťovnou, vyplývá z rozsudku, který má ČTK k dispozici. Podle arbitra zákon nestanoví žádné lhůty pro nalezení smírného řešení.
Finanční arbitr následně uzavřel řízení trvající déle než 18 měsíců a rozhodl ve prospěch klienta, když posuzovanou pojistnou smlouvu vyhodnotil jako neplatnou pro rozpor se zákonem. Právní závěry se podle odhadů expertů týkají stovek tisíc pojistných smluv ČP sjednaných zejména v letech 2005 až 2013. Podle ČP se ale rozhodnutí týká jen konkrétní pojistné smlouvy, a není ho možné vztahovat plošně na všechny produkty investičního životního pojištění.
Rozsudek Nejvyššího správního soudu je ve své podstatě již jen deklaratorní rozhodnutí, které nemá žádné právní účinky,“ reagovala mluvčí arbitra Gabriela Dufková. V době jeho vydání byl totiž nález ve sporu již čtyři měsíce vydán. Soud dal podle ní současně finančnímu arbitrovi za pravdu, že se Městský soud v Praze nesprávně vypořádal s během lhůt pro vydání rozhodnutí finančního arbitra.
Očekáváme, že finanční arbitr v jím vedených řízeních ve smyslu rozsudku Nejvyššího správního soudu neprodleně odstraní procesní vady způsobené jeho účelovým a nesprávným právním výkladem příslušných právních norem a nadále bude minimálně respektovat výklad soudu ke lhůtám v řízení,“ uvedl advokát Miroslav Němec, který v řízeních před finančním arbitrem zastupuje desítky klientů ve sporech s pojišťovnami.
Je podle něj smutnou realitou, že finanční arbitr dosud neuzavřel některá řízení zahájená již v roce 2014, a to navzdory lhůtě 90 dnů stanovené pro vydání nálezu příslušným zákonem o finančním arbitrovi.
Spory v oblasti životního pojištění jsou v působnosti finančního arbitra od 1. listopadu 2013. Podle informací na webových stránkách kanceláře arbitra zahájil úřad k září 2017 v oblasti životního pojištění 2351 řízení, avšak rozhodnutí vydal v 38 případech. „Situace je žalostná. Klient nejde se svým případem k soudu, ale obrací se na arbitra primárně kvůli rychlosti řízení. Aby se domohl nějakého výsledku, musí jej k tomu donutit prostřednictvím soudu, žalobou pro nečinnost,“ upozornil Němec.
Dufková upozornila na to, že arbitr je povinen usilovat zejména o smírné vyřešení sporu. Zákon o finančním arbitrovi podle ní nestanoví žádné lhůty pro finančního arbitra, aby ke smírnému řešení sporu došly. „Z povahy věci ani není stanovování jakékoliv lhůty pro dosažení smíru účelné, strany do toho nejde pod tlakem uplynutí lhůty nutit a omezovat jim prostor pro jednání,“ vysvětlila. O správnosti tohoto přístupu svědčí i počet smírně vyřešených sporů, který se dlouhodobě pohybuje mezi 60 až 70 procenty skončených řízení.
Městský soud v Praze eviduje podle mluvčí Markéty Puci 91 žalob podaných pro nečinnost proti finančnímu arbitrovi. Na 81 jich ale bylo podaných po 1. květnu 2018.
Průtahy v řízeních způsobené finančním arbitrem mohou podle Němce státní pokladnu přijít draho. Mimo nákladů řízení spojených se žalobami na nečinnost v řádu desítek tisíc za každý soudní spor, k jejichž úhradě byl finanční arbitr opakovaně odsouzen, existuje reálné riziko, že stát bude muset klienty za svou nečinnost odškodnit, uvedl. První z jeho klientů se již obrátil na finančního arbitra s výzvou k úhradě nemajetkové újmy za neodůvodněné průtahy v řízení.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama