e-news.cz - kurzy
Reklama

Třetina lidí by kvůli online bankovnictví změnila banku

08.06.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Třetina lidí by kvůli online bankovnictví změnila banku

Kvalita elektronického bankovnictví je pro čtyřiaosmdesát procent Čechů důležitá, bezmála třetina lidí by kvůli němu bylo ochotno i změnit banku.

Vyplývá to z květnového průzkumu agentury SC&C pro Českou bankovní asociaci mezi tisícovkou respondentů, jehož výsledky zástupci ČBA představili na tiskové konferenci. Elektronické bankovnictví mají v nabídce služeb k účtu všechny retailové banky na českém trhu.
Češi chtějí mít své finance v bance pod kontrolou a online bankovnictví vnímají jako pohodlnou (93 procent) a rychlou (92 procent) cestu a jak toho kdykoliv a kdekoliv (90 procent) docílit. „Od svého online bankovnictví klienti vyžadují především jednoduché a přehledné ovládání a dobré zabezpečení,“ uvedl odborník na platební styk a kyberbezpečnost ČBA Tomáš Hládek.
Ke svému bankovnímu účtu se klienti nejčastěji přihlašují prostřednictvím webového rozhraní banky přes počítač (71 procent). Zhruba 30 procent dotázaných Čechů za tímto účelem využívá mobilní aplikaci na telefonu či tabletu. Přístup přes mobilní aplikaci volí v generaci od 18 do 29 let každý druhý oslovený. „Lze proto předpokládat, že tento trend poroste a mobilní aplikace budou nabývat na významu,“ upozornila odbornice ČBA pro Fintech Helena Zavázalová.
Pouze asi pětina klientů v průzkumu deklarovala, že žádný elektronický přístup ke svému účtu nepoužívá, z toho 36 procent tvoří lidé v důchodovém věku. Jako důvod, proč elektronické bankovnictví nepoužívají, uvedli zejména to, že jsou zvyklí chodit na pobočku (32 procent), část má obavu o bezpečnost (16 procent) a zbytek nemá vhodné zařízení (osm procent) nebo má nějaké jiné důvody.
Dvě třetiny Čechů jsou nyní se svým elektronickým bankovnictvím spokojeny. Jeho přínosy vidí zejména v jeho rychlosti a v tom, že jim šetří čas (oboje 94 procent) a usnadňuje život.
Mezi nejčastěji využívané funkce elektronického bankovnictví patří provádění plateb, ověřování stavu účtu a správa trvalých příkazů a inkas. Každý osmý respondent uvádí, že si prostřednictvím internetového bankovnictví půjčuje peníze.
Pokud klienti bank chtějí ve svém elektronickém bankovnictví něco změnit, tak je to především zavedení tzv. multibankingu. Tuto možnost ovládat veškeré své účty u různých bank pod jedním přihlášením by uvítalo 72 procent respondentů. „Toto téma je nyní velmi aktuální. Podle směrnice PSD2 musí banky umožnit přístup k datům klientů třetím stranám, samozřejmě s jejich souhlasem. Některé banky svým klientům již začínají multibanking nabízet,“ dodal Hládek.
Další rozvoj online bankovnictví bude nejspíš podpořen dalším očekávaným nárůstem uživatelů smartphonů a dostupností internetu. Téměř polovina dotázaných totiž uvádí, že důvodem, proč zatím nevyužívají mobilní bankovnictví, je buď to, že nemají vhodný telefon (24 procent), nebo na něm nemají přístup k internetu (21 procent). Třetina Čechů se přiklání k názoru, že elektronické bankovnictví kompletně nahradí běžné bankovní poradce. Vstupovat do něj ale nejspíše budou pomocí mobilní aplikace.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama