Apogeo
Reklama

Zaměstnance může přitáhnout finanční odměna či automobil

15.06.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zaměstnance může přitáhnout finanční odměna či automobil

Nedostatek zaměstnanců v mnoha oborech se stále prohlubuje a firmy doslova bojují o každého kvalitního pracovníka.

Problém se již dotýká téměř každého z nás. Dle aktuálního průzkumu Rondo Data se skoro čtyřicet procent Čechů setkalo na vlastní kůži s komplikacemi plynoucími z nedostatku pracovníků v důležitých profesích, jako jsou zdravotníci či řidiči.
Firmy se často předhánějí v nabídce benefitů. Mezi těmi, na které čeští zaměstnanci nejvíce slyší, vede mimořádná finanční odměna (31 procent), dovolená navíc (14 procent) a automobil pro soukromé účely (10 procent). „S nedostatkem pracovníků se již Češi setkávají v každodenním životě. Na vlastní kůži se s chybějícími lékaři, zdravotními sestrami, řidiči autobusů či pracovníky v jiných důležitých profesích setkalo 37 procent Čechů,“ informuje Tomáš Kučera, jednatel Rondo Data.
Situace na trhu práce je taková, že firmy se snaží své stávající zaměstnance udržet. Proto přizpůsobují režim práce zaměstnanci a nabízejí množství benefitů. Nějakou formu benefitů dostává dle citovaného průzkumu 65 procent zaměstnanců. Téměř 52 procentům respondentů zaměstnavatel umožňuje flexibilní pracovní dobu a 20 procent má možnost home office. Výjimečně pak z domova může pracovat dalších 9 procent zaměstnanců.
Nefinanční benefity, které vytvářejí kulturu a mikroklima společnosti, často rozhodují o věrnosti kvalitních pracovníků,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. „Jde zejména o bonusy, díky kterým se lidé posouvají dále, protože je do velké míry motivují lépe si organizovat čas, více sportovat, relaxovat, vzdělávat se, nebo jim poskytují atraktivní zážitky,“ dodává.
Na otázku „Jaký typ benefitů by pro Vás byl natolik zajímavý, že by mohl být důvodem ke změně zaměstnání – přechodu k jinému zaměstnavateli?“ odpovídali čeští zaměstnanci nejčastěji, že mimořádná finanční odměna (31 procent), dovolená navíc (14 procent), automobil i pro soukromé účely (10 procent) či stravenky (9 procent). Mezi dalšími důležitými benefity figurovala i možnost home office (6, 8 procent), sick days, tedy volno na zotavenou při začínající nemoci bez lékařského potvrzení, či pojištění a příspěvky na důchod (3, 4 procent).
Průzkum byl realizován v květnu 2018 na vzorku 2700 respondentů a realizovala ho společnost Rondo Data, která se zaměřuje na průzkumy veřejného mínění a výzkumy trhu.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama