e-news.cz - kurzy
Reklama

Češi vyvíjí probiotika pro onkologické pacienty. Získali grant

14.07.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Češi vyvíjí probiotika pro onkologické pacienty. Získali grant

Konečně bezpečná probiotika i pro onkologické pacienty. Právě taková vyvíjejí brněnští vědci.

Dokončení projektu může znamenat revoluci v podpůrné probiotické léčbě pacientů, oslabených chemoterapií a radioterapií. Závažnost objevu potvrzuje i udělení prestižního grantu Evropské komise, kde Češi uspěli mezi dvěma tisícovkami žadatelů.
Zatímco u zdravých lidí probiotika imunitu posilují, u onkologicky nemocných mohou znamenat ohrožení. Pokud totiž pacient prochází chemoterapií, příp. ozařováním oblasti břicha a pánve, stává se střevní sliznice „propustnou“. V kombinaci s léčbou oslabeným imunitním systémem pak mohou probiotika proniknout mimo střevo a způsobit otravu organismu. Brněnští vědci ze společnosti Pharmaceutical Biotechnology pod vedením Petra Ryšávky však vyvinuli unikátní technologii, která sliznici dokáže ochránit a nechat probiotika pozitivně působit pouze uvnitř střeva. „Během radioterapie břišní části, a zejména během jakékoli chemoterapie, dostává řádně zabrat střevní sliznice. Nemůže dobře regenerovat a hrozí, že bude propouštět střevní obsah, tedy i běžná probiotika, do krve. Stav, kdy se trávenina včetně bakterií dostává mimo uzavřený prostor střeva, je označován jako endotoxémie. Výsledkem mohou být nebezpečné život ohrožující otravy,“ vysvětluje Petr Ryšávka. „Speciální bezpečná onkologická probiotika však střevo uzavřou tak, že může regenerovat a imunita se posiluje.“ Projekt zaujal odbornou porotu instituce SME Instrument, která je součástí největšího programu Evropské unie pro podporu malých a středních inovativních podniků. Tým Petra Ryšávky získal v konkurenci více než dvou tisíc přihlášených projektů grant na 70 tisíc eur na část vývoje a patentové řízení.
Testy na tkáních dopadly výborně
Na projektu se podílejí také Chemická fakulta Vysokého učení technického a Výzkumný ústav veterinárního lékařství v Brně. Podle dosavadních testů je nová technologie opravdu perspektivní. „Testy na tkáňových kulturách střevní sliznice prokázaly, že vyvinutá probiotika mohou výrazně urychlovat regeneraci střevní sliznice a teoreticky tak snižovat možnou endotoxémii, která je po chemoterapii způsobena právě zvýšenou propustností střevního epitelu,“ uvádí Martin Faldyna z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství. Brněnští vědci se nyní v rámci grantového řízení ucházejí o jeden a půl milionu eur na další klinické studie a testy a hledají strategického partnera, který má zkušenost s onkologickými produkty.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama