e-news.cz - kurzy
Reklama

Index Exportu: Trend pozvolného slábnutí exportu pokračuje

11.07.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Index Exportu: Trend pozvolného slábnutí exportu pokračuje

Český export si prozatím ve druhém čtvrtletí díky sezónním faktorům a pracovním dnům navíc vede o něco lépe než na

začátku roku. Pro třetí čtvrtletí 2018 Index Exportu předpovídá mírné zlepšení výkonnosti českého vývozu oproti první polovině roku. Nicméně pokračuje setrvalý trend zpomalování růstu exportu.
„Český export bude i ve třetím čtvrtletí omezovat nedostatek pracovních sil. V následujících měsících očekáváme další snížení nezaměstnanosti pod tři procenta, která dále bude tlačit na strmý nárůst mezd,“ upozorňuje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank. Není to ale zdaleka jediný důvod, který brzdí český export. Vysoká srovnávací základna z minulého roku, nasycenost poptávky po automobilech či nejistota ohledně obchodních válek výrazně komplikují podmínky pro české podnikatele. „Rostoucí protekcionismus ve světě a zpomalující růst exportních objednávek vytváří podstatně méně příhodné podmínky pro export. Koruna v posledních měsících oslabila, ale během druhé poloviny tohoto roku dojde k její opětovné apreciaci,“ doplňuje Horská. V případě, že americká administrativa přikročí k dvacetiprocentnímu clu na dovoz automobilů z Evropské unie, český průmysl bude zasažen nepřímo skrze pokles poptávky z Německa, pro které je americký trh klíčový.
Jak se v praxi ukázalo, tak i koruna může mít své dny. Centrálním bankéřům se zdála příliš slabá, inflace byla sice v tolerančním poli, ale nad stanoveným cílením. Trh realit a hypoték je přehřátý, a tak počtvrté po ukončení intervenčního režimu zvýšili signální sazby v očekávání, že koruna se zachová racionálně a o pár desítek haléřů posílí. Šedá je však teorie, ale zelený strom života a koruna si naprosto nečekaně vyrazila opačným směrem. Naštěstí! Koruna asi správně tuší, že přehřátý trh práce nejenom že neumožňuje další růst, ale blížící se dovolené trh práce dále ještě oslabí, a navíc chování amerického prezidenta nahání vrásky na čelo nejenom českým exportérům. A protože lze očekávat, že koruna se dříve či později vrátí k rozumu, díky za každé i drobné její oslabení, protože Index Exportu se každým měsícem více a více přibližuje nule,“ komentuje dění na trhu Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.
Šetření mezi českými vývozci
Jednou za tři měsíce provádí Raiffeisenbank ve spolupráci s Asociací exportérů šetření mezi českými vývozci. V rámci šetření vývozci odpovídají na dvě otázky: „Jak hodnotíte současnou úroveň exportu Vaší společnosti ve srovnání s obdobím před třemi měsíci?“ a „Jaký očekáváte vývoj exportu Vaší společnosti za následující 3 měsíce ve srovnání s dneškem?“ Respondenti pokaždé vybírají ze škály 0-100.
Ze šetření, které probíhalo v červnu letošního roku, vyplývá, že exportéři hodnotí svou současnou situaci stejně jako předchozí čtvrtletí. Někteří vývozci zmiňují pokles růstu zakázek ze zahraničí a také vliv silnější koruny. Ta však některé firmy přesvědčila investovat do vývoje nových řešení. „Nedostatek zaměstnanců, akcelerující mzdová inflace a výhledově silnější koruna nutí a bude nutit exportéry k investicím do produktivity a inovací. Ty v prvním čtvrtletí zrychlily a podobný trend budeme pozorovat i ve zbytku tohoto roku,“ míní Horská.
Výhled na další tři měsíce dopředu poklesl na úroveň z druhého čtvrtletí minulého roku. Výrazně se na sníženém optimismu podepsalo přicházející období letních prázdnin a dovolených. „Po vysokém růstu z minulého roku a kvůli vyčerpanému trhu práce český export již nemůže vykazovat tak vysoká tempa růstu. Nicméně hodnota českého exportu dál poroste a český export díky tomu zlomí další rekord. To však neplatí pro obchodní bilanci z důvodu rostoucího dovozu,“ myslí si Horská.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama