e-news.cz - kurzy
Reklama

Nerovnost v odměňování stále panuje, někde se však situace mění

24.07.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nerovnost v odměňování stále panuje, někde se však situace mění

Česko patří k pětici národů Evropské unie, které nejvíce věří v tradiční genderové rozdělení rolí a chování v domácnosti nebo

zaměstnání. Ukazuje to nedávný průzkum veřejného mínění Eurobarometr. Z toho důvodu si jen patnáct procent Čechů myslí, že nerovnost mezi pohlavími je problém, který by se měl řešit. A to i přesto, že mzdové rozdíly stále přetrvávají. Muži vydělávají v téměř všech segmentech více než ženy. Z dat personální agentury Grafton Recruitment však vyplývá, že například v IT se začíná situace měnit, přitom jde o obor, ve kterém mají muži silnější zastoupení.
Zvyšování podílu žen na pracovním trhu a dosahování jejich rovnocenné ekonomické nezávislosti patří spolu se snižováním rozdílů mezi příjmy k pěti pilířům, které si vytyčila Evropská komise ve Strategickém závazku k rodové rovnosti 2016-2019. V České republice mzdové rozdíly mezi muži a ženami stále panují napříč celým trhem. Průměrná mzda mužů je obvykle o 15 až 20 procent vyšší než průměrná mzda žen, dle KPMS, globálního indexu genderových nerovností, dokonce české ženy dostávají v průměru o 22 procent nižší mzdu než muži, což nás řadí mezi nejhorší země v EU.
Data personální agentury Grafton Recruitment naznačují, že v některých oborech již v otázce ohodnocení postupně dochází k narovnání. Například obor informačních technologií začíná být v odměňování žen a mužů dokonce přívětivější k ženám. Ze zaměstnanců, kterým Grafton Recruitment našel pracovní uplatnění v oblasti IT od počátku roku 2016 do současnosti, bylo 90 procent mužů a 10 procent žen. Průměrná mzda mužů dle těchto údajů činí 51 515 korun, zatímco ženy v průměru vydělají dokonce o 10 tisíc korun více. Mzda 51 tisíc přitom odpovídá například pozici Windows/Unix administrátora v Praze nebo databázového administrátora v Ústeckém kraji.
Opačný případ pak představují obory, kde mají ženy naopak početní převahu – obor Finance a bankovnictví (58 procent vs. 42 procent) a oblast administrativy, práva a HR (80 procent vs. 20 procent). Právě zde byly zaznamenány vůbec největší rozdíly v průměrných mzdách mezi muži a ženami. Zatímco muži, kterým Grafton Recruitment v uplynulých dvou letech našel uplatnění v oboru administrativa, právo a HR, v průměru vydělají 59 366 korun (což odpovídá například pracovní pozici advokáta do pěti let zkušeností v Praze), ženy si průměrně přijdou na 31 975 korun (stejnou částku vydělá například HR administrátor v Moravskoslezském kraji).
Rozdíly v ohodnocení se dají vysvětlit i vyšším zastoupením mužů v managementu a vedoucích pozicích,“ říká Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment. Dle zmiňovaného Eurobarometru se 69 procent respondentů domnívá, že ženy se rozhodují spíš na základě emocí. V ČR se k tomuto názoru přiklání 83 procent účastníků průzkumu. „Hovoří se pak o tzv. skleněném stropě – ženy se dostanou v managementu jen na určitou úroveň, do nejvyšších pozic však již jen velmi málo z nich. Je to ostatně vidět i na konkrétních číslech. Například dle organizace Byznys pro společnost v dozorčích radách 250 největších firem v ČR působí jen 15,8 procenta žen, meziroční růst je přitom méně než jedno procento,“ říká Jitka Součková s tím, že se Česká republika dle KPMS řadí na čelní příčky evropského žebříčku, co se týče rovnosti pohlaví v otázkách zdraví či přístupu ke vzdělání. „A od rovného přístupu ke vzdělání by už mohl být jen jeden krok k rovnému ohodnocení,“ říká na závěr Jitka Součková.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama