Apogeo
Reklama

Státní správa začíná využívat Národní elektronický nástroj

01.07.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Státní správa začíná využívat Národní elektronický nástroj

Ode dneška mají orgány státní správy, jako jsou ministerstva, finanční úřady nebo Česká národní banka, povinnost zadávat veřejné zakázky prostřednictvím

Národního elektronického nástroje. Systém je poskytován zdarma, nyní je v něm zaregistrováno přes šest set padesát zadavatelů.
Na konci května provedlo ministerstvo pro místní rozvoj, které je za provoz systému zodpovědné, zátěžové testy. Podle ministryně Kláry Dostálové (za ANO) dopadly dobře a systém je funkční. „Zátěžové testy dopadly dobře. Dělali jsme je ve spolupráci s ČVUT, s odborem hlavního architekta ministerstva vnitra a vládním zmocněncem pro IT Vladimírem Dzurillou. Můžeme říci, že NEN je funkčním nástrojem srovnatelným s mnoha státními weby, jako například CzechPointem. Další zásadou je bezpečnost, NEN má označení A+,“ uvedla Dostálová.
Podle ní dostanou dva úřady výjimku, a to ministerstvo dopravy a ministerstvo zdravotnictví „Zejména u ministerstva dopravy je to logické. Oni potřebují více času, protože mají vlastní robustní systémy například pro Ředitelství silnic a dálnic. Takže využijí výjimku do konce roku, aby ty systémy mohli začít převádět. Podobné je to u ministerstva zdravotnictví například v případě fakultních nemocnic,“ uvedla ministryně. V jednání je výjimka také pro Úřad vlády ČR. Podle Dostálové je důvodem nedostatek personálu.
Elektronické zadávání veřejných zakázek bude od října povinné pro všechny. Ovšem kraje nebo obce si budou moci vybrat mezi NEN a soukromými placenými profily, jako jsou například Gemin nebo Tendermarket. „Ale chtěli bychom pro ně připravit takový servis, aby to i pro ně bylo zajímavé. Pokud stát nabízí něco zdarma, tak věříme, že i kraje a obce k tomu přistoupí,“ uvedla Dostálová.
Celkové úspory pro veřejné zadavatele, kteří budou používat NEN, se podle ní budou pohybovat od 70 do 85 milionů korun ročně. „I když budeme ten systém rozvíjet a nasazovat nejlepší možné dostupné databáze, přes tuto částku bychom se neměli dostat,“ dodala ministryně.
Národní elektronický nástroj byl spuštěn v roce 2015. Celkové náklady na jeho provoz zatím činily 256 milionů korun, z toho 85 procent uhradila Evropská unie. V polovině června v něm bylo evidováno 654 zadavatelů napříč veřejnou správou. Jde například o ministerstva, obce a sektorové zadavatele. Nyní je v NEN 17 602 zakázek za 85,2 miliardy korun. To je asi pětina trhu všech veřejných zakázek, v poslední době podle Dostálové tento podíl prudce roste.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama