Apogeo
Reklama

Státní úvěr na bydlení podle makléřů mladým příliš nepomůže

23.07.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Státní úvěr na bydlení podle makléřů mladým příliš nepomůže

V polovině srpna spustí Státní fond rozvoje bydlení nové půjčky na rekonstrukci, výstavbu a nákup vlastního bydlení.

Program pro mladé nabízí zájemcům až 1,2 milionu v případě pořízení bytu a až dva miliony korun na stavbu či koupi domu. Realitní makléři se však shodují, že podmínky pro získání úvěru neodpovídají aktuální situaci na realitním trhu. Problémy s bydlením mladých tak program nevyřeší.
Úvěrový program na pořízení vlastního bydlení skýtá řadu omezení. Kámen úrazu spatřují makléři v limitech stanovených pro výměru a cenu nemovitosti, které neodpovídají aktuálním podmínkám trhu. „Program je obdobou současných hypoték, ale s řadou omezení. Přináší sice výhodnější úrokovou sazbu než bankovní instituce, ale vzhledem k finančním limitům úvěru za ně lidé prakticky nemohou pořídit nemovitost v krajských městech. Problém s bydlením většiny mladých tak program neřeší,“ uvádí Jan Boruta z portálu FÉRmakléři.cz.
Vzhledem k současným cenám nemovitostí jsou nabízené prostředky nedostatečné pro podstatnou část zájemců hledajících bydlení ve větších městech, zejména pak v Praze,“ potvrzuje i Lucie Tůmová, realitní makléřka z dumrealit.cz. Limity stanovené v nařízení odpovídají spíše nemovitostem v menších městech a na venkově. Vzhledem k nižším příjmům obyvatel v těchto lokalitách může být však nedostatečná lhůta pro splacení úvěru, kterou nařízení stanovuje na maximálně 20 let.
Státní půjčky mohou pomoci jen velmi malému zlomku lidí z těch, kteří hledají cestu k vlastnímu bydlení. Objem peněz, které vláda do programu připravila, je totiž v porovnání s celkovou potřebou financování nákupu nemovitostí nepatrný. „Pro porovnání: výše hypotečních úvěrů poskytnutých v roce 2017 byla 227 miliard korun. Z tohoto objemu je částka vyčleněná na Program pro mladé pouhých 0,27 procenta. Ani slibovaná miliarda by nebyla tedy víc než půl procenta z peněz, které si lidé na bydlení ročně vypůjčí. Takto nastavené státní půjčky mladým dostupnost bydlení nezlepší. Pokud vláda chce opravdu řešit napjatou nemovitostní situaci svých občanů, pak by mohla přemýšlet raději třeba o zrušení daně z nabytí nemovitosti,“ myslí si Daniel Kotula z RE/MAX City. Zájmu o úvěr přitom nahrává i fakt, že od října by mělo dojít k dalšímu zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték.
Poskytovaná výše úvěru

Záměr realizace Finanční limit úvěru
Modernizace obydlí Minimálně 30 000 Kč a maximálně 300 000 Kč
Výstavba či koupě rodinného domu Maximálně 2 000 000 Kč, nejvýše však 80 % ceny sjednané, a to včetně ceny pozemku
Koupě bytu Maximálně 1 200 000 Kč, nejvýše však 80 % ceny sjednané

Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama