Apogeo
Reklama

Analytici: Extrémně suché počasí se dotkne hlavně zemědělců

28.08.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Analytici: Extrémně suché počasí se dotkne hlavně zemědělců

Letošní extrémně suché počasí bude mít výrazný dopad na zemědělství a přímé škody stoupnou na miliardy korun.

Zároveň zdraží některé potraviny, zvýší se náklady měst a obcí na vodu, sucho přispěje i ke zvýšení cen elektřiny. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Celkové dopady na ekonomiku však podle nich nebudou velké. Horké klima totiž naopak udělalo radost například výrobcům energie ze solárních panelů, producentům nápojů, prodejcům klimatizací i cestovním kancelářím. Podle některých analytiků sucho začíná být vážnější problém než povodně.
Přímé škody v zemědělství se dají vyčíslit na osm až devět miliard korun,“ řekl analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda. Postiženi jsou hlavně pěstitelé obilovin v čele s pšenicí a ječmenem. V průběhu následujících měsíců se horší úroda těchto obilovin promítne do zdražení pečiva a možná i piva, dodal.
Teplé a suché počasí letos podle něho také podporuje poptávku po elektřině, zejména kvůli klimatizaci nebo chlazení. Počasí tak přispívá i k růstu cen elektřiny. „Rovněž například zmrzlináři si letos mnou ruce. Lze očekávat, že letos bude překonán rekord v produkci zmrzliny v ČR v tomto tisíciletí,“ poznamenal.
Z makroekonomického pohledu považujeme nejmarkantnější dopad sucha na zemědělství. Jde o třetí nejnižší sklizeň za posledních deset let,“ řekl ČTK analytik Raiffeisenbank František Táborský. Slabší úroda se tak podle něj v druhé polovině roku projeví ve vyšších cenách pečiva a dalších navázaných výrobků. Na druhou stranu se dařilo ovoci. Celkový dopad do cen potravin tak bude pouze v řádu několika mála procent, dodal.
Teplé počasí se také projevuje v maloobchodních tržbách nebo turismu. S vyššími teplotami roste poptávka po klimatizaci a další chladící elektronice. Výsledkem je skokový růst cen těchto výrobků. Roste také spotřeba nápojů všeho druhu. Počasí si pochvalují i provozovatele kempů, kterým se zvýšila návštěvnost. Celkový dopad letošních vysokých teplot na ekonomiku je tak zanedbatelný i díky vzájemné kompenzaci efektů napříč všemi sektory, dodal Táborský.
Prvním ekonomickým sektorem postiženým suchem je zemědělství,“ souhlasil i analytik Chytrého Honzy Karel Kotoun. Stoupají náklady na zavlažování, jelikož nedostatek půdní vláhy vede k vyčerpání zbytkových zásob, tím pádem roste i riziko neúrody. Navíc sucho ekonomicky dopadá na rozpočty měst a občanů, zvyšuje se i celková spotřeba vody. Nynější počasí vede Čechy také k pořízení klimatizačních zařízení, která v zimě dokážou i vytápět domácnost. Jsou ale méně energeticky úsporná, což vede k vyšší spotřebě energie a následně k vyšším emisím oxidu uhličitého, hlavního viníka klimatických změn. Ty přitom zapříčiňují současná sucha, dodal.
Sucho začíná být vážnější problém než povodně,“ míní analytik BH Securities Štěpán Křeček. Zatímco povodně mají podle něj jednorázový charakter a kalkulují s nimi pojistné modely, sucho je problém dlouhodobý, který bude zatěžovat českou ekonomiku po mnoho dalších let. Celkové investice na úpravu krajiny a zemědělské půdy, které by zadržovaly vodu v krajině, odhadl na stovky miliard korun. V rámci evropských fondů je však na tuto problematiku vyčleněno jen 13,5 miliardy korun, což do budoucna vyvolá výrazný tlak na státní rozpočet, uzavřel.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Český HDP nepotěšil, ale jeví známky oživení

01.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněný odhad výkonu české ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku potvrdil dříve udávaný výsledek, tedy mezičtvrtletní růst o 0,2 %, který odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Za celý rok 2023 tak tuzemský hrubý domácí produkt klesl o 0,4 %. Česká ekonomika tak i nadále zaostává za svým před-pandemickým výkonem, když HDP zůstává o 1,4 % nižší než v posledním kvartále roku 2019.

Ekonomika ČR meziročně oslabila. Na 14. místo v EU nás stáhla vysoká inflace i nízká přidaná hodnota 

28.02.2024, Autor: Z blogosféry

Česko má 14. nejsilnější ekonomiku v EU. Podle srovnání Indexu prosperity a finančního zdraví jsme si ale v eurounijním srovnání již podruhé pohoršili. Oproti roku 2022 se Česko propadlo dokonce o 5 příček. Ačkoliv se jako země můžeme pyšnit relativně pestrým průmyslem s vysokou komplexitou, brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tržby obchodníků: Po špatném roce 2023 přichází lepší rok 2024

07.02.2024, Autor: Z blogosféry

Postupná stabilizace cen v obchodech v kombinaci s růstem mezd zaměstnanců povede k navyšování tržeb obchodníků. Pomyslný bod zlomu nastal v listopadu loňského roku, kdy po roce a půl začaly tržby konečně růst. Prosincová data tento vývoj potvrdila. 

Nižší úrokové sazby povzbudí české stavebnictví

06.02.2024, Autor: Z blogosféry

Snižování úrokových sazeb Českou národní bankou povede k vyššímu zájmu lidí o hypoteční úvěry. Díky tomu bude proudit více peněz z hypotečního na realitní trh, což povede k růstu cen nemovitostí. Na základě tohoto vývoje lze očekávat, že se postupně začne oživovat stavební produkce, kterou však zatěžuje přílišné množství regulací. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama