Apogeo
Reklama

Největší problém životního prostředí v Česku je studna?

08.08.2018, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Největší problém životního prostředí v Česku je studna?

Voda krajinou prolétne, neudrží se v ní a odteče. Poslední roky k tomuto stavu jen přispěly.

V zájmu šílení s bojem proti globálnímu oteplování jsme věnovali miliardy korun na záchranu planety a teď s překvapením zjišťujeme, že z Česka planetu neochladíme, ale všechny ty ekonesmysly naopak krajině ještě více ubližují. Pěstování plodin pro biopaliva, mají ve svém důsledku ještě více negativní vliv na naše okolí, než fosilní paliva.
Optikou hospodaření s vodou je pohled na biopaliva ještě více tristní. Na výrobu jednoho litru biopaliva je potřeba asi 2500 litrů vody. Nejčastěji se pro biopaliva pěstuje řepka olejná, obilí, cukrová řepa nebo třtina, ale také brambory, kukuřice, palma olejná a soja. V Česku dominuje řepka, v roce 2007 ji zemědělci zasadili zhruba na 337 tisících hektarech, v roce 2017 téměř na 400 tisících hektarech.
Možná by konečně stálo za úvahu, přestat bojovat s klimatickou změnou, ale spíše se ji v Česku přizpůsobit. A nemusíme začít vrážet další miliardy do studií proveditelnosti a hledání našich třetích cest, protože třeba Izrael má náskok desítky let a za tu dobu dokázal proměnit velký kus pouště v zelenou oázu. Na rozdíl od zbylých států regionu, které miliardy dolarů od EU a z ropy použili spíše na boj proti němu, a tak tam dál mají jen vyprahlý písek.
V Česku zatím úředníci upírají svojí pozornost k soukromým studnám a rybníčkům, tedy k boji proti té části obyvatelstva, které spíše hodnoty vytváří, než k udržení dešťové vody v krajině. Jinak si totiž nelze vysvětlit snahy o regulaci čerpání vody ze soukromých studní. Když se na ně podíváte optikou toho, že na podporu retence dešťové vody v krajině jde defacto stejná částka jako na slevy jízdného ve vlacích a autobusech, je uvažování politické representace a ministerských úředníků více než čitelné.
Bude fajn, když děti a studenti pojedou vyschlou krajinou, ale zadarmo.
Přerozdělení sucha vodu v krajině nevyrobí, stejně jako přerozdělení uprchlíků nevyřeší problémy migrace.Vodu je treba nejdřív v krajině udržet, a k tomu je třeba budovat rybníky a nádrže na dešťovou vodu, a změnit způsob zemědělského hospodaření. Přestat dotovat velké podnikatelské celky a naopak začít podporovat malé farmy a hospodáře. Ve městě ( i všude jinde) sázet vhodné druhy dřevin, ale hlavně nakopat zelené magory (a na ně napojený byznys se záchranou planety) do zadku.
Martin Cibulka (převzato z Facebooku)


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama