e-news.cz - kurzy
Reklama

Pojišťovny evidují v létě stovky požárů, škody jsou stomilionové

20.08.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pojišťovny evidují v létě stovky požárů, škody jsou stomilionové

Tuzemské pojišťovny zaznamenaly letos v létě následkem požárů stovky škod za stovky milionů korun.

Přes rekordně horké a suché počasí nejde proti předchozím letům o dramatický nárůst. Nejčastěji hoří v bytech a domech, dále jde o požáry v továrních halách a provozovnách a také o shořelá auta. Na vině je často neodborná manipulace s hořlavinami, nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm či nerespektování zákazu rozdělávání ohně v období sucha.
Požáry patří společně s vodovodními škodami a vloupáním k nejčastějším příčinám pojistného plnění. Podle letošních statistik se zdá, že hoří spíš více než méně,“ řekl ČTK mluvčí Allianz Václav Bálek. Před dvěma roky Allianz platila během léta náhradu škody za 74 požárů, zatímco loni ve stejném období zaznamenala 106 případů (za 100 milionů korun). Letos k dnešnímu dni už eviduje 64 pojistných událostí, jejichž příčinou byl oheň.
Česká pojišťovna v letošním létě zatím řešila požáry za zhruba 115 milionů korun, ve stejném období loni to bylo za 90 milionů korun. „V majetkovém pojištění způsobily požáry našim klientům škody za zhruba 80 milionů korun, z pojištění motorových vozidel evidujeme nahlášené škody za 15 milionů korun. I zemědělcům způsobily požáry škody za miliony korun,“ uvedla mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. Nejvíce škodily požáry ve Středočeském kraji, odkud má nahlášené škody za 20 milionů korun, a v Praze (12 milionů korun).
Kooperativa zaznamenala loni od 1. června do poloviny srpna 271 požárů za 70 milionů korun, letos je to za stejné období 214 požárů za 61 milionů korun. Nejvíce jich zatím má hlášeno z Moravskoslezského kraje a z Prahy.
Letošní rok se podle našich čísel nejeví proti letům předchozím nijak dramaticky. Od května do poloviny srpna jsme řešili 84 požárů, u kterých předpokládáme celkové škody dosahující téměř 60 milionů korun,“ uvedl mluvčí Generali Jan Marek. V případě havarijního pojištění se podle něj častěji opakovala situace, že automobil nebo jeho části shořely po vznícení suché trávy, na níž majitel auto zaparkoval. Spouštěčem pak byly zahřáté části motoru. Výjimkou nebylo ani vzplanutí materiálů v motorovém prostoru kvůli vysokým venkovním teplotám, dodal.
Česká podnikatelská pojišťovna registruje v období za květen až srpen 70 pojistných událostí s příčinou požár. Škody odhaduje na téměř 40 milionů korun. Jde o srovnatelnou částku s předchozími lety. „Z nedávné doby máme hlášený například požár, kdy došlo ke vznícení kombajnu, příčinou byla zřejmě technická závada. Jakkoli je škoda na kombajnu totální, rozšíření požáru na poli a dalším ztrátám se podařilo zabránit. Aktuálně prošetřujeme i případ požáru v průmyslovém areálu. Odhadovaná škoda v tomto konkrétním případě převyšuje 15 milionů korun,“ upozornila mluvčí ČPP Renata Čapková.
Příčinou vzniku požáru jsou podle ní převážně technické závady, ale také úmyslné zapálení nebo vlastní zavinění pojištěného či jiných osob. Škody vzniklé požárem jsou často rozsáhlé až totální. „A co nezničí oheň, dorazí hasební voda hasičů,“ poznamenala Čapková.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama