Jídlo a byznys k sobě neodmyslitelně patří, vždyť pracovní obědy či večeře jsou již ustáleným slovním spojením. Pokud jásáte, že se v článku dozvíte informaci, že vejce Benedict vám přinesou kýžený byznys, musíme vás zklamat. Ale tipy, jak na pracovní oběd a nač si dát pozor, vám rádi prozradíme.

Vyberte správný podnik

Správný podnik nemusí být jen vyhlášená michelinská restaurace. Nejdřív si udělejte důkladnou rešerši svého potenciálního obchodního partnera a snažte se vybrat podle toho, co by mu mohlo nejvíce vyhovovat. „Určitě ale dejte přednost ověřenému podniku, kde se cítíte dobře a kde je vhodná akustika a příjemná obsluha. V prvé řadě nezapomeňte udělat rezervaci. Pokud jste se nikdy předtím neviděli, usnadní vám to začátek večera a nebudete se muset hledat podle poznávacího znamení jako na schůzce naslepo,“ doporučuje Lubomír Kubíček, ředitel společnosti TOPSTONE.

Nezapomínejte na etiketu stolování

Byť se etiketa českých podnikatelů zlepšuje, problémem stále zůstává stolování. A nejde jen o zvyky jednotlivých národů, znalosti pokulhávají v obecných pravidlech. Přinášíme proto pár tipů, co opravdu NIKDY nedělat, ať už je váš obchodní partner odkudkoliv. „Naprostou samozřejmostí je počkat, až s jídlem začne sám hostitel. Nemělo by se zapomínat popřát dobrou chuť, ideálně v rodném jazyce vašeho hostitele. Jistě to ocení, i kdyby to bylo kromě pozdravu jediné, co dokážete říct. Při jídle řešte spíše méně formální věci, samotný obchod se řeší až u dezertu a kávy, kdy je více prostoru k diskuzi,“ doplňuje Bronislava Chudobová, ředitelka společnosti Skřivánek.

Při stolování se vyvarujte pokládání loktů na stůl nebo podpírání hlavy. „Během jednání nikdy nezvedejte telefon ani okatě nekoukejte na hodinky – vysílá to signál neúcty a povýšenosti. Obecně doporučuji mít telefon v kabelce ve ztlumeném režimu. Placení má na starosti hostitel, zbytečně se proto o platbě nedohadujte. Někdy působí komplikace, pokud jsem hostitelem já jako žena. Není vhodné se za každou cenu hádat, pokud se muž snaží zaplatit – přetahování o účet přátelskou atmosféru nenavodí. Pokud jako žena – hostitelka chci zaplatit, omluvím se po dezertu a taktně zaplatím po cestě na toaletu, případně se dohodnu s obsluhou, že platím já již předem. Zcela jistě se ale vyhněte snaze zaplatit pouze vaši útratu. Buď se platí vše, nebo nic. V opačném případě by to byla známka toho, že jste setkání nepovažovali za přínosné,“ přidává postřeh Alice Kubíčková, Managing Partner advokátní kanceláře LP Legal.

Alkohol – pouze ve správné míře

Staré známé motto – opít a podepsat – již dávno neplatí. Předně nezapomínejte, že tato zbraň může dvousečná. Pracovní večeře přeci jen není večírek. „Často dochází k uvolnění nálady až přespříliš a ve světle druhého dne, se nemusí nápad zdát tak růžový jako přes filtr páté skleničky whiskey. Něco jiného je samozřejmě přípitek, ale ani s ním to zbytečně nepřehánějte. Příležitostí k oslavě jistě do budoucna více,“ doplňuje Daniel Černý, předseda představenstva ve společnosti Halla.

Načasování

Načasování je alfou a omegou úspěšného obchodu. Určitě není dobré podstrkovat smlouvu ještě u vchodu restaurace, kdy si váš potenciální partner nestačil ani sundat kabát. „Při jídle řešte spíše méně formální věci, samotný obchod se řeší až u dezertu a kávy, kdy je více prostoru k diskuzi,“ doplňuje Sandra Gligić, která stojí v čele digitální agentury Taste.

Správná tečka na konec

Ať už jste měli setkání s novým obchodním partnerem, stávajícím klientem nebo pohovor s novým uchazečem o práci ve vaší společnosti, určitě věnujte čas následnému poděkování. A to nejen v případě, že toužíte daný obchod nezbytně dojednat. „Písemným poděkováním stvrdíte váš zájem o danou osobu a akci, současně tím získáváte také další možnost, jak se dotyčnému lépe zapsat do paměti. I když byste v danou chvíli nedosáhli vašich cílů, zanecháte dobrý dojem, který se vám může vrátit při vašich dalších aktivitách,“ doplňuje Martin Protiva, obchodní ředitel společnosti Ekonomické stavby.