e-news.cz - kurzy
Reklama

Začátek školního roku vyjde české rodiče na patnáct tisíc

15.08.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Začátek školního roku vyjde české rodiče na patnáct tisíc

Návrat dětí do školních lavic každoročně znamená podstatné navýšení rodinných výdajů.

Mimo nezbytný nákup školních pomůcek rodiče na začátku roku hradí také pololetní výdaje na volnočasové aktivity dětí, družinu, obědy nebo doučování. Letos se tyto výdaje v průměru vyšplhají na 14 097 korun. Vyplývá to z výsledků aktuálního průzkumu společnosti PROFI CREDIT.
S nákupem školních pomůcek začíná většina rodičů již v průběhu prázdnin. Náklady na ně meziročně vzrostly o více než sto korun. Zatímco v loňském roce zaplatili čeští rodiče za školní pomůcky na začátku školního roku v průměru 2 933 korun, letos už je to 3 078 korun. Výdaje na vybavení rostou společně se stupněm školy, který děti navštěvují. U středoškoláků jsou v průměru o více než 700 korun vyšší než u žáků prvního stupně základní školy.
Z průzkumu dále vyplývá, že alespoň jednu volnočasovou aktivitu navštěvují děti 57 procent respondentů. Letos zde rodiče počítají s průměrnými pololetními výdaji ve výši 3 031 korun. To je meziroční pokles, protože v minulém roce uváděli respondenti průměrnou částku 3 356 korun. Podíl dětí navštěvujících placenou školní družinu je výrazně nižší, týká se pouze 25 procent českých školáků. Pololetní platby za družinu se u respondentů nejčastěji pohybují do tisíce korun. Průměrná částka za tento výdaj tak činí 933 korun.
Přestože se místní školní jídelny těší nevalné pověsti, navštěvují je děti 8 z 10 respondentů průzkumu. Podíl dětí, které zde pravidelně obědvají, je podstatně vyšší u žáků prvního stupně (86 procent) než u středoškoláků (70 procent). Průměrný pololetní výdaj na školní jídelnu činí 3 710 korun.
Českým rodičům na vzdělání jejich dětí záleží. Dokazuje to i skutečnost, že celých 96 procent respondentů průzkumu potvrdilo, že navštěvuje třídní schůzky. 7 z 10 rodičů se se svými dětmi alespoň někdy učí, zkouší je z probírané látky nebo jim kontroluje úkoly. Na druhou stranu placené doučování je u českých dětí spíše vzácností. To, že by jejich dítě placené doučování alespoň někdy navštěvovalo, připustilo pouze 9 procent rodičů. Průměrná vynaložená pololetní částka za doučování pak činí 3 345 korun.
Přestože náklady na nákup školních pomůcek, pololetních plateb za kroužky, družinu, jídelnu a doučování tvoří dle průzkumu v průměru 14 097 korun, je většina Čechů schopna je hradit ze svých běžných příjmů a úspor. Půjčky jsou v tomto případě velmi ojedinělé. Přiznalo je pouhé jedno procento respondentů. I tak se v absolutních číslech jedná o desetitisíce lidí. A nejen pro ně si PROFI CREDIT připravil speciální akci, v níž mohou k půjčce získat jeden z deseti notebooků v hodnotě 20 tisíc korun.
Z našich průzkumů dlouhodobě vyplývá, že čeští rodiče přikládají vzdělání svých potomků velký význam. S výdaji spojenými s jejich nástupem do školy kalkulují dlouho dopředu a nechávají si na ně ve svých rodinných rozpočtech rezervu. Mnohem častějším důvodem žádosti o půjčku je tak nenadálá životní událost jako porouchaná pračka či auto,“ uvádí Pavel Klema, ředitel společnosti PROFI CREDIT.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama