e-news.cz - kurzy
Reklama

CNG v posledních měsících mírně podražilo, přibyly další plničky

27.09.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
CNG v posledních měsících mírně podražilo, přibyly další plničky

Ceny stlačeného zemního plynu (CNG) v posledních třech měsících mírně vzrostly, za kilogram odběratelé zaplatili na začátku září v průměru

25,45 koruny. Zajímavostí je, že v Praze jsou ceny nižší než ve zbytku republiky, kilogram CNG zde v průměru vyjde na 24,90 koruny. Ve srovnání s benzínem a naftou je však CNG stále výrazně levnější a některé CNG karty navíc umožňují čerpat slevu dvě koruny za kilogram.
Síť plnicích stanic CNG se v posledních měsících rozrostla o dalších sedm. Aktuálně jich v Česku je 172.
Ceny CNG od konce května do začátku září mírně vzrostly, celý trh v tomto období zdražil v průměru o 0,23 koruny. „Průměrná cena CNG byla na začátku září 25,45 koruny za kilogram včetně DPH a stále mírně roste. Průměrná cena v Praze pak byla o něco nižší než průměr trhu, a to 24,90 koruny s DPH,“ uvádí Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jež firmám kromě tankovacích karet poskytuje i karty na nákup CNG. Podnikatelé a firmy, které využívají vozy na CNG, mohou čerpat stlačený zemní plyn dlouhodobě levněji, než je průměrná cena na trhu. S využitím některých karet pro odběr CNG lze totiž získat dvoukorunovou slevu na každý kilogram. „Firmy a podnikatelé sdružení v naší nákupní alianci tankují v celé síti innogy za ceny v rozpětí od 23,50 do 24,50 koruny. Průměrná cena za kilogram je pak 24,19 koruny, což je více než korunu pod průměrem trhu,“ dodává Damir Durakovič.
I přes mírné zdražení je však stále úspora na palivu CNG velmi výrazná. Ve srovnání s cenou tradičních ropných paliv lze díky CNG uspořit skoro polovinu nákladů. Cenová výhoda není na plnicí stanici zřetelná na první pohled, protože se standardně uvádí cena za kilogram. Pro správné porovnání je však relevantní cena za metr krychlový, protože to je množství energeticky srovnatelné s litrem běžného paliva. Pokud bychom aktuální cenu za kilogram CNG přepočetli na metr krychlový, dostáváme se na 18,18 koruny za m3 CNG.
Litr nafty přitom v srpnu podle dat Českého statistického úřadu stál 32,21 koruny a litr Naturalu 95 pak 33,06 koruny. „CNG je cenově výhodný především díky daňovému zvýhodnění. I když se spotřební daň na CNG začátkem letošního roku zvedla na dvojnásobek, její výše činí jen asi 1,44 koruny za m3. U benzínu přitom zaplatíme státu za každý litr 12,84 koruny a u nafty 10,95 koruny,“ vysvětluje Damir Durakovič.
Od května do začátku září se rovněž o sedm míst rozrostla síť stanic, na nichž lze CNG čerpat. Nově mají řidiči možnost natankovat stlačený zemní plyn v Blansku, Děčíně, Milíně, Poděbradech, Prachaticích, Toužimi a Ústí nad Orlicí. Aktuální počet plnicích stanic v České republice se tak vyšplhal na číslo 172.
O nákupní alianci Axigon
AXIGON, a. s., je nákupní aliance sdružující 10 000 malých a středních firem. Její členové ročně tankují přes 30 mil. litrů pohonných hmot, díky čemuž mají trvalou slevu 1,20 korun/l na tankování u Shellu, 0,50 korun/l u EuroOilu (Čepro) a přístup k tzv. plošným cenám v těchto dvou sítích v rámci celé České


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama