e-news.cz - kurzy
Reklama

Jednotnou platformu Zlepšeme Česko rozšíří aplikace Lepší místo

14.09.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jednotnou platformu Zlepšeme Česko rozšíří aplikace Lepší místo

Česká republika má velkou šanci stát se první evropskou zemí, kde bude aktivně fungovat univerzální celorepubliková platforma pro občanskou participaci

, jeden z důležitých pilířů smart governance. Do iniciativy Zlepšeme Česko se totiž zapojuje další ze zásadních českých smart city projektů, Lepší místo týmu Petra Steklého. To funguje nepřetržitě od roku 2011 a jeho nástroj pro nahlašování a správu občanských podnětů využívá 1,5 milionu obyvatel měst a obcí. Zlepšeme Česko tak spojilo nejdůležitější nástroje pro občanskou participaci pod jednu platformu.
Aplikace Lepší místo splyne počátkem podzimu s aplikací Zlepšeme Česko, jednotlivé uživatelské účty budou sloučeny a uživatelé přesměrováni. Lepší místo aplikaci obohatí o fundraising na prospěšné projekty ve městech. Zlepšeme Česko, umožňuje nahlašovat nejen černé skládky nebo nebezpečná místa v obci, ale i zatoulaná zvířata či ztracené osoby. Všechny samosprávy zároveň získají možnost spravovat přes tuto aplikaci nahlášené podněty pomocí administrace v komunikační platformě Mobilní rozhlas. Do služby navíc není problém napojit přes otevřené API i další mapovací aplikace a následně podněty koncepčně a automatizovaně předávat systémům třetích stran (například komunální služby nebo městská policie).
Podle Švrčka je to důležitý milník pro celé odvětví chytré obecní komunikace a smart governance. Právě vznik společných standardů a unifikace jednotlivých platforem jsou klíčové pro další rozvoj celé chytré obecní infrastruktury.
„Spojení probíhá na základě vzájemné dohody osobností smart city scény. Jedná se o logický krok – pokud chceme udržet technologický náskok České republiky, nemá smysl vyvíjet paralelně podobná řešení, na to není trh dost velký. Jasné rozdělení rolí naopak umožní plně se soustředit na jednotlivé specializace v rámci smart governance a dosáhnout tak nejlepších možných výsledků,“ domnívá se Ondřej Švrček, zakladatel nejrozšířenějšího nástroje pro chytrou komunikaci Mobilní rozhlas.

To potvrzují i tvůrci Lepšího místa. Jako značka bude pokračovat dál, jen se bude nově plně soustředit na propojování firem, samospráv a jejich obecních institucí – především škol – v participativních obecně prospěšných projektech.
„Naším cílem bylo vždy hledat smysluplné projekty s velkou veřejnou podporou a propojovat je s firemními partnery. Zlepšujeme tak nejen život v obcích, jejich veřejném prostoru, ale třeba i ve školách. Víme, že spojení firemního kapitálu, samospráv a samotnými občany navržených projektů dokáže šetřit energii i finance. A zároveň víme, že firmy pomáhat chtějí, jen jim často chybí mechanika, jak se zapojit do konkrétních projektů. A právě to dokáže Lepší místo jednoduše zprostředkovat. Budeme zároveň využívat technologickou infrastrukturu Mobilního rozhlasu, abychom místním i celostátním firmám doložili dopad jejich investic do veřejného prostoru a škol včetně dobrovolnických programů,“ zmiňuje Petr Steklý, ředitel Lepšího místa.

Chytrá obecní komunikace je v České republice na vzestupu právě díky aktivitám místních technologických firem. Podle Asociace moderně komunikujících občanů a starostů bude letos překonána hranice 10 % chytře komunikujících obcí a jen o trochu nižší bude podíl zapojených občanů. Další rozvoj může akcelerovat právě konsolidace a standardizace jednotlivých platforem, která umožní efektivnější propojování nástrojů. Potenciál celého trhu s chytrou komunikací a smart governance je přitom odhadován na zhruba jednu miliardu korun. Několik miliard by pak mohla smart komunikace díky zefektivnění řízení obce přinést zpět do obecních rozpočtů.
Zlepšeme Česko je iniciativa, spojující projekty Zmapuj.To a Ukliďme Česko Miroslava Kubáska, Mobilní rozhlas Ondřeje Švrčka a Lepší místo Petra Steklého. Založena byly v roce 2018 a jejím cílem je vytvořit celonárodní univerzální platformu pro občanskou participaci a řešení komunálních problémů.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Jak nastartovat poradenský business pro rok 2024?

13.09.2023, Autor: Z blogosféry

Významné osobnosti. Špičkoví odborníci. Bouřlivé diskuse. Aktuální poradenská témata. Příležitost k setkání. A mnohem víc přinese festival pro finanční profesionály FINfest s titulem „Jak nastartovat poradenský byznys pro rok 2024“.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama