e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: V menších obcích budou lepší vyhlídky k získání bydlení

20.09.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: V menších obcích budou lepší vyhlídky k získání bydlení

Rozhovor s Danielem Voňkou, oblastním ředitelem OVB Allfinanz
V době sílících regulací hypotečního trhu Českou národní bankou přichází zpomalení. Úroky rostou a podmínyk pro žadatele o hypotéku už nebudou tak příznivé, jako byly ještě před několika málo měsíci. Jde zejména o nutnost mít dvacet procent vlastního financování. „Nejčastějším řešením dofinancovávat hypoteční úvěr je i přes vyšší úrok stavební spoření,“ říká oblastní ředitel OVB Daniel Voňka
Jak klienti vnímají postupné zdražování hypoték?
Myslím, že je to velmi diskutované téma. Klienti mají relativně velké povědomí o nízkých úrokových sazbách a jejich postupném zdražování. I proto je velký zájem o dopředné refinancování stávajících hypoték, které umíme až na 2-3 roky dopředu a následně nastavit delší fixace. Nicméně, stále bych řekl, že současná situace před zpřísněním podmínek pro získání hypotečního úvěru je pro klienty více než zajímavá a snaží se jí využít. Proti jde samozřejmě cena nemovitostí a postupně zaváděné regulace ČNB.
Projevuje se to na jejich motivaci zařídit si hypotéku „dokud je čas“?
Řekl bych, že zcela určitě. Mnoho lidí nad tím přemýšlí právě takto. Relativně nízké úroky od banky, situace před zpřísňováním ČNB, možnost dofinancování stavebním spořením atd.
Jak mají noví klienti nejčastěji vyřešených oněch dvacet procent základní částky, kterou musí mít při žádosti o hypotéku?
Z hlediska možnosti je nejčastějším řešením dofinancovávat hypoteční úvěr stavebním spořením (20 procent). I přes vyšší úrok na sazbě úvěru ze stavebního spoření je to stále zajímavé řešení pro velkou skupinu lidí, která nemá vlastní prostředky nebo jinou nemovitost k dozajištění. Rozhodně ale není jediné. Mladí lidé často dávají k dispozici nemovitost rodičů nebo jim rodiče spoří od dětství právě pro tento případ. Stále nám narůstají případy, že si lidé konečně uvědomují, že je potřeba se na vlastní bydlení připravovat dlouhodoběji.
Myslíte si, že trend nárůstu cen nemovitostí i hypoték bude nadále pokračovat, nebo už narazil na svůj strop?
Těžko říct, co bude, věšteckou kouli nemá nikdo z nás. Kdybychom to věděli, bylo by to jistě mnohem jednodušší plánovat věci na ten správný okamžik, ale takto to nefunguje. Co se týče růstu cen nemovitostí, myslím, že by se mohl zpomalit. Již nyní banky neakceptují prodejní ceny nemovitostí jako jejich hodnotu. Uvidíme, jestli s rostoucími úroky a regulací ČNB přijde výraznější zpomalení.
Jak se liší situace ve velkých městech oproti těm menším či vesnicím?
Ve velkých městech tyto trendy vnímáme mnohem více z hlediska poptávky po bydlení a neuspokojivé nabídky. Lidé se stěhují za prací a kulturou. V menších městech a na vesnicích řeší také své – většinou nižší příjmy, lokálně větší nezaměstnanost. Nicméně se domnívám, že časem budou mít lepší vyhlídky k získání svého bydlení než lidé ve velkých městech, kde průměrná výše hypotéky je často velmi vysoká a potřeba vlastních prostředků mnohem obtížněji získatelná. I proto se nedá odhadnout, jak se situace vyvine.
Jaké mají v současné době klienti požadavky na fixaci?
Z mé zkušenosti jsou to především delší fixace na 5 – 8 let, a někteří konzervativci využívají i 15leté, což jsou trendové výstřelky některých bank. Jde samozřejmě o to, aby si lidé udrželi stávající úrokové sazby. Jednou z věcí, kterou klienti velmi přivítali, je dle mého názoru možnost díky novému zákonu každý rok splatit nemalou část dluhu bez sankcí.
Jak vnímáte státní půjčky na bydlení pro mladé? Pomůže to stlačit ceny hypoték dolů?
Přes řadu nevýhod si myslím, že pro velkou spoustu lidí to bude vhodná a zajímavá varianta. Nicméně tato volba bude jen pro velmi malou množinu klientů z hlediska např. limitu maximální výše úvěru, způsobu výpočtu LTV, délky splatnosti a v neposlední řadě také vůbec dosažení, celkový limit je 650 milionů korun v roce 2018, každý si cca dovede spočítat, kolika se to bude týkat lidí. Metaforicky řečeno – „kapka v moři”.
I proto si nemyslím, že by to mělo jakýkoliv vliv na ceny hypotečních úvěrů, ty jsou především řízeny jinou veličinou, a to je cena půjčených peněz. Zájemců je stále velké množství a banky nabízejí mnohdy jednodušší proces schvalování a dokládání materiálů.
Uvidíme, co v půlce října přinese další regulace ČNB, ale pokud nepřijde nějaká výjimečná situace, tak si nemyslím, že by banky snižovaly úrokové sazby a pouze mohu potvrdit trend zvyšování úrokové sazby.
Co byste doporučil budoucím žadatelům o hypotéku?
Jednoznačně řešit věci s předstihem a nenechávat vše na poslední chvíli. Bydlení je jedna z oblastí, na kterou se v OVB s klienty dlouhodobě připravujeme. Většina lidí, co se stará o své finance, ví, že někdy v horizontu x let chce mít vlastní bydlení. A i když je horizont ne vždy zcela naplánovaný, víme, že je třeba připravit prostředky tak, aby až k situaci dojde, bylo řešení nového domova co nejsnazší. Proto s klienty už na začátku rozklíčováváme jejich situaci a probíráme jednotlivé možnosti toho, co je pro ně nejvhodnější. A tak ve chvíli, kdy je to třeba, jsme připraveni.
Děkuji za rozhovor.
Daniel Voňka o sobě. Narodil jsem se v Chrudimi a vyrůstal v malé obci Prosetín, nedaleko Skutče. V Chrudimi jsem chodil také na strojírenskou střední školu, ale došlo mi, že to není úplně cesta pro mě. Přešel jsem tedy na obchodní akademii v Pardubicích, kam jsem se přestěhoval a kde i nyní stále žiji a podnikám. Po jejím absolvování jsem si uvědomil, že mou životní cestou bude právě podnikání. Rodiče, kteří nikdy nepodnikali, mé rozhodnutí zanechat studia vysoké školy se zaměřením na finance a daně, docenili až postupem času. Po vzoru svého, již bohužel, zesnulého dědečka jsem totiž velmi pilný, téměř až workoholický a cílevědomý. I díky tomu se mi daří dosahovat svých podnikatelských cílů – byť samozřejmě ještě nejsem na konci cesty a další velké mety mám stále před sebou. Jsem silně rodině založený. Se svou manželkou, se kterou dokonce sdílím byznys v OVB a je mi tak velkou oporou nejen v domácnosti, vychováváme osmiletého syna. Ve volném čase moc rád sportuji, stále aktivně hraji fotbal, lyžuji a s manželkou a synem podnikáme výlety do různých evropských měst. Do budoucnosti počítám s větší porcí času na mé oblíbené rybaření, u kterého si vždy krásně vyčistím hlavu.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama