e-news.cz - kurzy
Reklama

Více než polovina Čechů dostala přidáno, přesto uvažují o změně

27.09.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Více než polovina Čechů dostala přidáno, přesto uvažují o změně

Touha Čechů po změně zaměstnání stále stoupá, a to i přesto, že v průběhu uplynulého roku dostalo třiapadesát procent z

nich přidáno. Ze současné práce by chtělo odejít čtyřicet procent lidí, třetina z nich dokonce již během jednoho měsíce. Nejčastějším důvodem pro změnu jsou přitom finance.
Ty zároveň zůstávají i nejdůležitějším motivačním prostředkem zaměstnanců ve všech oborech s výjimkou podnikových služeb, kde jsou na prvním místě osobní růst a nové zkušenosti. Vyplývá to z nového průzkumu kandidátských preferencí, který na českém trhu realizovala personální agentura Grafton Recruitment.
Neutuchající poptávka firem po pracovnících a ztráta obav z nezaměstnanosti zvyšuje touhu Čechů po změně práce. „O odchodu ze současného zaměstnání uvažuje 40 procent respondentů, 33 procent z nich by dokonce chtělo odejít z práce v horizontu jednoho měsíce, což je o 10 procentních bodů více než v loňském roce,“ komentuje situaci Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment, s tím, že k častějším změnám jsou otevření zejména lidé mladších ročníků, kteří si umí lépe říct o takové pracovní podmínky, které jim vyhovují. „V současné atmosféře na trhu práce by se měli zaměstnavatelé zajímat, co jejich zaměstnance motivuje, a z jakých důvodů se poohlíží po jiných pracovních nabídkách. Jen tak budou schopni včas reagovat a své lidi si udržet,“ říká Jitka Součková.
Nejen mzda, ale i osobní rozvoj a smysluplnost práce
Firmy se v uplynulém roce snažily svým lidem vyjít vstříc zejména v oblasti finančního ohodnocení. „Přidáno dostalo v loňském roce 53 procent zaměstnanců, větší polovině z nich vzrostla mzda dokonce o více než desetinu,“ říká Jitka Součková a dodává: „Výše mzdy zůstává jedním z hlavních motivačních prostředků i důvodů pro změnu zaměstnání. Pro zaměstnavatele je proto důležité vědět, že růst mzdy očekává v průběhu následujících dvou let 77 procent respondentů našeho průzkumu, 15 procent pak požaduje její zvýšení o 20 procent a více.“
Čerstvé absolventy i zkušené pracovníky mohou zaměstnavatelé nalákat nejen na výši mzdy, ale také na možnost kariérního růstu nebo rozvíjení odborných znalostí. Osobní rozvoj a nové zkušenosti motivují 23 procent respondentů, smysluplnost práce je důležitá pro 22 procent. Důležitým faktorem při zvažování nového zaměstnání se stává také čas strávený cestou do práce. S rostoucím počtem pracovních nabídek lidé zvažují i vzdálenost od domova. „Souvisí to se stoupající potřebou Čechů dobře vyvážit pracovní a soukromý život,“ vysvětluje Jitka Součková.
Více než třetina dotazovaných touží po kariérním růstu a změně
Stejně, jako je dobré finanční ohodnocení nejdůležitějším motivátorem, je neuspokojivá mzda největším demotivátorem a důvodem k odchodu z práce. Kvůli výši mzdy by ze zaměstnání odešlo až 53 procent Čechů. Jako další demotivující faktory v zaměstnání respondenti průzkumu označili špatnou organizaci práce (13 procent) a neuspokojivý pracovní kolektiv (12 procent). Ženy a vysokoškoláky častěji demotivuje nedostatek uznání, zatímco muže zase omezená možnost kariérního růstu.
Právě kariérní růst (38 procent) a potřeba změny (38 procent) patří k dalším nejčastějším důvodům k odchodu ze současné práce. Nejčastěji z těchto důvodů odchází k novému zaměstnavateli lidé, kteří vydělávají více než 25 tisíc korun měsíčně.
Zaměstnavatelé by měli být především lidé, svým zaměstnancům by měli naslouchat a vytvářet pro ně příjemné pracovní prostředí a přátelskou atmosféru,“ radí na závěr Jitka Součková. Mezi další důvody totiž patří právě neuspokojivé pracovní prostředí a špatná atmosféra na pracovišti.
Průzkum pro Grafton Recruitment zrealizovala společnost Behaviolabs.com na vzorku 1 123 respondentů, kteří poskytli data v průběhu léta 2018.
Zdroj: Grafton


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama