Apogeo
Reklama

Coface: Polovina firem čeká příští rok růst, pokles sedm procent

14.10.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Coface: Polovina firem čeká příští rok růst, pokles sedm procent

Navzdory signálům o zpomalení růstu ekonomiky je většina tuzemských firem optimistická.

V roce 2020 se povede zhruba osmině firem podle názoru jejich manažerů výrazně lépe než letos a více než třetině lépe než letos.
Spíše hůře jich bude podle očekávání dotázaných prosperovat sedm procent. Zbylých 43 procent očekává v roce 2020 přibližně stejné výsledky jako v letošním roce, vyplývá z průzkumu pojišťovny Coface mezi třemi sty manažery.
V souladu se svým optimismem se 21 procent dotázaných společností aktuálně vůbec nezabývá případným nástupem ekonomické krize. Případným nástupem krize se nyní aktivně zabývá pětina firem. Zbylých 59 procent firem řeší případnou krizi v odvětví průběžně, aktuální situace na trzích je nijak významně neovlivňuje ani je nenutí k preventivním krokům.
Očekávaný pokles počtu zaměstnanců avizovalo v posledních měsících několik bankovních domů, případnou nutnost redukovat zaměstnanecké stavy však řeší i další společnosti. Podle průzkumu očekává snížení počtu zaměstnanců v roce 2020 proti dnešku 14 procent dotázaných firem. Na dvě procenta čekávají pokles počtu spolupracovníků o dvacet procent, 12 procent pak o deset procent.
Redukci počtu zaměstnanců očekávají podle výsledků našeho průzkumu zejména společnosti z oboru financí, velkoobchodu a výroby. Zatímco v případě finančních institucí je očekávaný pokles počtu zaměstnanců dán především rozvojem technologií a změnou chování zákazníků, u ostatních firem dominují obavy z nedostatku pracovníků a jejich potřebné kvalifikace,“ uvedl generální ředitel společnosti Coface v ČR Ján Čarný.
Přestože vidí budoucnost svých firem optimisticky, obává se většina dotázaných manažerů, že obchodní války mezi Spojenými státy americkými, Čínou, ale i EU mohou odstartovat novou globální obchodní a ekonomickou krizi. Přesvědčeno je o tom 67 procent dotázaných manažerů. Celkem 13 procent manažerů si myslí, že podobná krize v důsledku obchodních válek spíše nehrozí, 21 procent si není odpovědí jistá.
Z průzkumu mimo jiné vyplývá, že zejména menší a střední firmy díky současnému přebytku zakázek nemají čas řešit budoucí strategii a rizika. Firmy sice vnímají signály o zpomalení ekonomiky a obchodních válkách na globálních trzích, ale palčivějším problémem je pro ně aktuální nedostatek kvalifikovaných pracovníků. „Případná krize, která dopadne na českou ekonomiku, tak může mít pro nepřipravené společnosti i jejich zaměstnance značné následky,“ uzavřel Čarný.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama